wtorek, 24 czerwca 2014

Pyszne domowe lody waniliowe bez maszynki


Cześć!

O zrobieniu domowych  lodów marzyłam już od bardzo dawna. Zawsze jednak proces ich przygotowywania wydawał mi się skomplikowany i czasochłonny. Dlatego kiedy miałam ochotę na lody, wypierałam się do ulubionej lodziarni. Kiedy wpadłam na przepis Natalii z Poezji Smaku, nie czekałam długo, żeby go wykorzystać. Przygotowanie zajmuje jakieś 15 min, a najtrudniejsze jest czekanie. Smak domowych lodów jest wspaniały. Nie mają w sobie kryształków lodu, są bardzo kremowe, słodkie i mocno waniliowe. Zapraszam po przepis!






Teraz marzę o kombinowaniu ze smakami. Największą ochotę mam na miętowo-czekoladowe, więc wkrótce spodziewajcie się kolejnego przepisu ;)

Składniki:

3 duże jajka z zaufanego źródła
3/4 szklaki cukru pudru (dla mnie lody są trochę za słodkie, więc zmniejszyłabym tę ilość do 1/2 szklanki)
300 ml śmietanki 30%
ziarenka z 1 laski wanilii




Przygotowanie:

Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z 1/3 cukru na kogel mogel. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie po łyżce dodawać 1/3 pudru i ciągle miksować. Śmietanę kremówkę ubić również na sztywno i dodać pozostały cukier oraz nasionka z laski wanilii. Na koniec wszystkie 3 masy połączyć na małych obrotach miksera i przełożyć do czystego pojemnika. Mrozić przez 12 godzin (najtrudniejsza część) i zajadać. 

Podawać z owocami, posypane gorzką czekoladą lub po prostu wyjadać łyżeczką z pudła oglądając ulubiony film ;)



Prawda, że bajecznie proste?


6 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie! W weekend na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jej... domowe <3 zazdroszczę! Sama bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekam na zaproszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy buraki cukrowe na cukier też powinny być z zaufanego źródła?:P
    ps. wygląda pysznie i z tego przepisu też zrobie

    OdpowiedzUsuń
  5. To są zdecydowanie moje smaki. Koniecznie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...