środa, 16 kwietnia 2014

Puszysta babka na serku (babka wielkanocna)


Cześć!

Dziś prezentuję kolejny przepis na Wielkanoc. Puszysta, delikatna i wilgotna babka będzie idealną ozdobą stołu. Przygotowanie jej zajmuje tylko kilka chwil. Do swojej wersji wykorzystałam skórkę z cytryny, ale doskonale będzie pasować też pomarańcza czy wanilia. Można ciasto polać lukrem (1 łyżka soku z cytryny + 1 szklanka cukru pudru) lub tak jak ja obsypać cukrem. W jednej i drugiej wersji będzie bardzo smaczna.


Składniki:


Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! !! Trzeba je wyjąć z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem.

1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
250 gramów serka kremowego, np. Twój Smak
3 jajka (białka i żółtka osobno)
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny lub ziarenka z jednej laski wanilii
szczypta soli


Przygotowanie:


Masło, cukier i serek kremowy utrzeć mikserem na puszystą masę, około 5-7 min. Dodawać po 1 żółtku i po każdym miksować minutę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową (lub wanilię) i zmiksować na małych obrotach. Na koniec białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie łyżką połączyć z ciastem (nie mikserem).

Formę na babkę natłuścić olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 170 stopni. Po około 50 minutach ciasto będzie gotowe. 

Pamiętajcie, żeby studzić je powoli. Na 20 minut wyłączony piekarnik otwarty do połowy, kolejne 20 otwarty cały. Później studzić "na kratce" czyli tak, żeby ciasto odstawało od blatu i mogło parować z obu stron. Wyjąć z formy, gdy będzie całkowicie zimne i dopiero wtedy dekorować cukrem lub lukrem.



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Babka wygląda na przepyszną !!!!
    p.s zapraszam do udziału w konkursie http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/04/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. i super ;)
    Bab nie lubię, ale wyglądem zachwycają! Twoja również :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta jest super, w ogóle nie jest typowo "suchą" babą. Polecam Ci dać jej szansę ;P

      Usuń
  3. nie ma to jak porządna babka wielkanocna!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, dla mnie to ciasto bardziej wielkanocne od mazurka!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...