wtorek, 29 kwietnia 2014

Makaron z oliwą, czosnkiem, chilli i gorgonzolą - prostota jest urzekająca!



Szybki makaron to najlepszy obiad, zwłaszcza po ciężkim dniu w pracy. Ostatnio zupełnie straciłam głowę dla prostych dań z dobrej jakości składników. W czasie gotowania makaronu (obowiązkowo al dente) kroję dodatki i już po chwili mogę się cieszyć sycącym posiłkiem. Do pysznego makaronu pasuje prawie wszystko, trzeba tylko poszukać swojego ulubionego połączenia. Dla mnie ostatnio to chilli, czosnek, natka pietruszki. W lodówce końcówka gorgonzoli i kilka suszonych pomidorów. Tyle smaków, piękne kolory i aromaty, powstało połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Powtórzę jeszcze nie raz!



Składniki dla dwóch osób:

250 gramów makaronu
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
4 łyżki oliwy
4 suszone pomidory
50 gramów gorgonzoli


Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości słonej wody.
W tym czasie czosnek i chilli kroimy na cienkie plastry. Jeśli nie lubimy pikantnych potraw, wyjmujemy pestki z papryczki.
Na patelnię wlewamy oliwę, od razu wrzucamy chilli i czosnek i na małym ogniu podsmażamy aż zaczną charakterystycznie pachnieć. Pamiętajcie, żeby nie spalić czosnku, bo będzie gorzki!
Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy z oliwą, posypujemy pietruszką, kawałkami suszonych pomidorów i posypujemy gorgonzolą. Możemy dodać pestki jeśli mamy jakieś pod ręką.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Taki makaron jest zdecydowanie dla mnie ! Uwielbiam połączenie gorgonzoli z intensywnymi smakami !

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste ale jak ładnie wygląda na talerzu!! A kuchnia włoska w istocie jest prosta - a kocha ją cały świat!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...