czwartek, 6 marca 2014

Makaron z bakłażanem, pomidorami i mascarpone (pasta alla norma)



Dzień dobry!
Na facebooku kilka razy wspominałam, że zakochałam się w jedzeniu z maleńkiej sycylijskiej knajpy na Kazimierzu (COCA Typical Sicilian Food). Oprócz fantastycznej parmigiany i doskonałej pizzy można tam zjeść proste i pyszne włoskie makarony. Dobrej jakości składniki i nieskomplikowane przepisy to klucz do sukcesu. Wcale nie dziwię się, że włoska kuchnia jest jedną z najbardziej popularnych!



Moim ulubionym daniem jest Pasta alla norma, czyli makaron z bakłażanami, sosem pomidorowym i serem ricotta. Moja wersja tego pysznego dania zawiera kremowe mascarpone, dlatego sos pomidorowy ma bardzo delikatną słodką nutę. Użyłam też pomidorów z puszki z dodatkiem chilli, dzięki czemu makaron był dość pikantny. Można oczywiście użyć normalnych pomidorów i dodać papryczkę chilli lub w ogóle z niego zrezygnować.


Składniki:

200 gram razowego makaronu
1 mały bakłażan (około 300 gram)
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów z chilli
5-6 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki mascarpone
1 łyżka octu balsamicznego
garść posiekanej świeżej bazylii + do dekoracji

Przygotowanie:

Bakłażana umyć i pokroić najpierw w plastry o szerokości 1 cm, a później w paski. Położyć go na durszlaku, osolić i odstawić na 20 min. 


Następnie bakłażana przepłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na łyżce oliwy zeszklić posiekany w plasterki czosnek i dodać suchego bakłażana. Dodawać partiami oliwę i podsmażać aż będzie miękki. Bakłażan musi być doskonale zmacerowany! Pod koniec smażenia dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku. W następnej kolejności dodać pomidory i na małym ogniu gotować około 15 min, aż sos zrobi się gęsty. Dodać posiekaną bazylię, sól, pieprz, cukier i 1 łyżkę octu balsamicznego.


 Ostawić na 5 min. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Przed podaniem sos pomidorowy wymieszać z mascarpone i ugotowanym makaronem. Posypać listkami świeżej bazylii.







Smacznego!



A na koniec udane zakupy w Lidlu



3 komentarze:

  1. świetny pomysł, wykorzystam:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, nominuję Twojego bloga do Liebster Award Blog, szczegóły na kulinariat.blogspot.com , zapraszam i miłej zabawy życzę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...