Dzień dobry!
Na facebooku kilka razy wspominałam, że zakochałam się w jedzeniu z maleńkiej sycylijskiej knajpy na Kazimierzu (COCA Typical Sicilian Food). Oprócz fantastycznej parmigiany i doskonałej pizzy można tam zjeść proste i pyszne włoskie makarony. Dobrej jakości składniki i nieskomplikowane przepisy to klucz do sukcesu. Wcale nie dziwię się, że włoska kuchnia jest jedną z najbardziej popularnych!
Moim ulubionym daniem jest Pasta alla norma, czyli makaron z bakłażanami, sosem pomidorowym i serem ricotta. Moja wersja tego pysznego dania zawiera kremowe mascarpone, dlatego sos pomidorowy ma bardzo delikatną słodką nutę. Użyłam też pomidorów z puszki z dodatkiem chilli, dzięki czemu makaron był dość pikantny. Można oczywiście użyć normalnych pomidorów i dodać papryczkę chilli lub w ogóle z niego zrezygnować.
Składniki:
200 gram razowego makaronu
1 mały bakłażan (około 300 gram)
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów z chilli
5-6 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki mascarpone
1 łyżka octu balsamicznego
garść posiekanej świeżej bazylii + do dekoracji
Przygotowanie:
Bakłażana umyć i pokroić najpierw w plastry o szerokości 1 cm, a później w paski. Położyć go na durszlaku, osolić i odstawić na 20 min.
Następnie bakłażana przepłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na łyżce oliwy zeszklić posiekany w plasterki czosnek i dodać suchego bakłażana. Dodawać partiami oliwę i podsmażać aż będzie miękki. Bakłażan musi być doskonale zmacerowany! Pod koniec smażenia dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku. W następnej kolejności dodać pomidory i na małym ogniu gotować około 15 min, aż sos zrobi się gęsty. Dodać posiekaną bazylię, sól, pieprz, cukier i 1 łyżkę octu balsamicznego.
Ostawić na 5 min. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Przed podaniem sos pomidorowy wymieszać z mascarpone i ugotowanym makaronem. Posypać listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
A na koniec udane zakupy w Lidlu
pychotka :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, wykorzystam:d
OdpowiedzUsuńWitaj, nominuję Twojego bloga do Liebster Award Blog, szczegóły na kulinariat.blogspot.com , zapraszam i miłej zabawy życzę :)
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuń