poniedziałek, 2 grudnia 2013

Ryż na mleku z musem jabłkowym

Cześć! Na pierwszym roku często jadałam ryż na mleku z cynamonowym lub waniliowym sosem. Kupowałam go na śniadanie lub kolację, szczególnie, że często był przeceniany w najbliższym sklepie, a ja jak każdy świeżak miałam problemy za rozsądnym zagospodarowaniem pieniędzy. Niespecjalnie przejmowałam się jakością tego produktu i liczbą kalorii. Dzisiaj jestem bardziej świadomym konsumentem i skład tego deseru jeży mi włos na głowie. Dawno porzuciłam owocowe jogurty i śniadaniowe płatki na rzecz naturalnych kefirów i owsianek.

Na ostatnich zakupach w oczy rzuciło mi się Belriso, mój dawny smakołyk. Pomyślałam od razu o zdrowszej wersji tego deseru bez zbędnego cukru i konserwantów.
Okazało się, że przygotowanie go nie było wcale trudne, a efekt przekroczył moje oczekiwania. Deser był bardzo kremowy i delikatny, ryż rozpływał się w ustach, a  kwaskowy mus jabłkowy świetnie go dopełniał. To fantastyczna propozycja na śniadanie, jeśli mamy odrobinę więcej czasu, lub na podwieczorek. Myślę,  że jabłka można również zastąpić gruszkami,

Dodatkową zaletą tego deseru jest niski koszt produktów, a także ich dostępność. Ryż, masło, jabłka, cukier waniliowy i mleko mamy zazwyczaj w domu i bez wychodzenia możemy sobie zaserwować takie rarytasy. Wystarczy tylko chwila cierpliwości. Kto się skusi?


Składniki (2 porcje):

1 torebka białego ryżu (lub 1 filiżanka)
1 łyżeczka masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
3/4 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki cukru waniliowego (lub zwykłego jeśli mamy wanilię w laskach)
1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
2 duże jabłka 
szczypta cynamonu


Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy ryż - ma wciągnąć całe masło i zalewamy 1/2 porcji mleka i mieszamy aż ryż je "wypije", dodajemy kolejną porcję. Jeśli mamy wrzucamy laskę wanilii, jeśli nie wlewamy od razu po trochu wodę, tak samo jak przy risotto. Cały czas mieszamy, żeby ryż się nie przypalił. Przygotowanie powinno trwać około 15 min, po tym czasie dodajemy cukier i szczyptę soli, przykrywamy na 10-15 min. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany.


Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody, przykrywamy i gotujemy aż jabłka się rozpadną, dodajemy cynamon. Jeśli mamy ochotę możemy dodać cukier, chociaż moim zdaniem jest zbędny.

Ryż przekładamy do miseczek i dodajemy mus jabłkowy. Można oczywiście dodać jeszcze orzechy, rodzynki czy migdały.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Musi pysznie smakować, ten ze sklepu lubię i kupuję od czasu do czasu, muszę w domu przygotować zdrowszą wersję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa ! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...