czwartek, 19 września 2013

Tarta z oscypkiem, czerwoną cebulą i pomidorkami


Oglądając ostatnio Kuchnię TV (tak w domu mam telewizor i jest super), podpatrzyłam nowy sposób na przygotowanie ciasta do tarty. Dotąd zagniatałam je na stolnicy i wyklepywałam nic formę. Muszę przyznać, że nigdy nie udało mi się zrobić idealnego ciasta, zawsze gdzieś było cieńsze a gdzieś grubsze. Chociaż uwielbiam tarty i często je przygotowuje ciasto doprowadza mnie do szaleństwa. Szybko przeniosłam sposób do mojej kuchni i raczej nie wrócę do dawnego. Ciasto idealnie się rozprowadza i nie trzeba się przy nim wcale trudzić. Kruche ciasto idealnie komponuje się ze słonym oscypkiem, cebulą i pomidorkami i tarta jest pyszna zarówno na ciepło i zimno.  Gdy tylko uda mi się kupić świeże oscypki przygotowuję to danie jeszcze raz. Świetnie wyglądałoby na imprezie.



Składniki:


Ciasto:
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
12 plasterków oscypka
1 średnia czerwona cebula
10-12 pomidorków
200 ml kwaśnej śmietany 12%
3 jajka
1/2 natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu
szczypta soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:


Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne – najlepiej włożyć je do lodówki na 30 min. Następnie wrzucić wszystko do malaksera i miksować 3 min. Później uformować kulę i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min – u mnie ciasto leżało całą noc, bo o nim zapomniałam ;) Następnie rozwałkować ciasto wałkiem, aby było większe niż forma do tarty. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, następnie położyć ciasto i zrobić w nim dziurki widelce. Piec około 15 min na złoty kolor w temperaturze 200 stopni (nie mniejszej) bo masło się wytopi zamiast zostać w środku. W czasie gdy ciasto będzie się piec, pokroić składniki i wymieszać zalewę (śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę i posiekaną pietruszką). Składniki wyłożyć na ciasto, zalać zalewą i piec w piekarniku około 10 -15 min, aż się zetnie. Po tym czasie potrzymać w gorącym piekarniku jeszcze 5 min. Podzielić na porcję i zajadać!

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Świetne połączenie składników i wyszła bardzo ładna tarta. Mam nadzieję, że jak ją zrobię to też będę chwalić, że jest smaczna, Krys

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...