czwartek, 26 września 2013

Sos paprykowy



Ostatnio miałam dla Was przepis na marynowaną paprykę z miodem, dziś dalej eksploatujemy to warzywo i zamykamy je w słoiku w postaci sosu. Jest on dość pikantny, ale jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, możecie dodać mniej chilli i też będzie pyszny! Sos jest świetny na kanapki, do nachosów i w sumie stanowi też całkiem niezłą bazę do zrobienia innych potraw, w których papryka gra główną rolę. Polecam!




Składniki:

3 kg papryki
7 papryczek chilli (u mnie 10, w tym kilka z pestkami, ale Wy nie musicie:)
1 duża główka czosnku lub dwie mniejsze
3 łyżki soli
75 dkg cukru
1 szklanka octu
7 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
400 g przecieru pomidorowego (musi być dobrej jakości)

Przygotowanie:

Paprykę myjemy i wyjmujemy z niej środki. To samo robimy z chilli. Jeżeli chcecie ostrzejszy sos, zostawcie w nich trochę pestek. Mielimy je razem z czosnkiem w maszynce do mięsa. Całą paprykową masę wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Ważne, żeby pamiętać o częstym mieszaniu. Przekładamy wszystko do małych słoików i pasteryzujemy.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. W pierwszej chwili pomyślałam - pewnie dużo roboty, ale jak przeczytałam to wydaje mi się że raczej nie :) więc może i ja pokuszę się o taki sos :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sos to rewelacja, niech się wszystkie keczupy i podobne schowają;

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiego rodzaju papryczki chili? Te malutkie z drzewek (o wielkości np. pestki z dyni) czy te średnie (o wielkości np. śliwki)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od tego jak ostre sosy lubimy. Jeśli mamy dostęp do malutkich i bardzo ostrych, proponuję dodać połowę porcji, czyli 3 i spróbować (czystą łyżeczką) czy jest wystarczająco pikantne, ewentualnie jeszcze dodać. Ja akurat miałam duże papryczki, które były średnio ostre, dlatego dodałam ich aż tyle. Bardzo ostrego suszonego piri piri dodałabym tylko 2 sztuki.Warto zapytać sprzedawcą o to jak ostra jest papryczką, bo czasem małe i niepozorne mają w sobie wielką MOC.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Paulina

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...