niedziela, 29 września 2013

Omlet ze szpinakiem, cukinią i pomidorkami - prawie pizza


Cześć. Omlet to jedno z moich ulubionych  słonych śniadań. Często na facebooku lądują zdjęcia tego bardzo prostego dania, które idealnie komponuje się z prawie każdym składnikiem. Za kilka dni październik, więc pewnie częściej będę jeść jajka o poranku (nie rozumiem czemu faceci nie pałają miłością do słodkich placuszków?!). Pierwszy raz od dawna podaję przepis na omlet, bo to zestawienie jest po prostu fantastyczne! Smakuje prawie jak pizza, więc pysznie. Kto ma ochotę?


Składniki (dla 2ch osób):

4 jajka
1 malutka cukinia lub 1/2 średniej
1 ząbek czosnku
garść liści świeżego szpinaku
mała czerwona cebula
łyżka posiekanych świeżych ziół (u mnie pietruszka, ale może być bazylia)
1 łyżka oliw z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy oliwę, delikatnie rozgrzewamy i dodajemy posiekaną cebulę, a następnie umyty i osuszony szpinak i plasterki cukinii. Delikatnie posypujemy solą i dalej smażymy, na koniec dodajemy pokrojone na połówki pomidorki. Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy sól, pieprz, oregano i świeże zioła i wylewamy na usmażone warzywka. Zmniejszamy ognień, przykrywamy i chwilę smażymy, aż będzie ścięty- nie przewracam nigdy omletu na drugą stronę, żeby go nie wysuszyć. Lubię raczej płynne jajka, więc nigdy nie ścinam omletu na 100%. Przekładamy na talerz, dzielimy na 2 porcje i zajadamy! Smacznego!

3 komentarze:

  1. U nas na śniadanie najczęściej omlet lub słodkie placuszki (akurat mój Połówek lubi). Omlet z takimi dodatkami zapowiada się niezwykle smacznie :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, uwielbiam szpinak, dzisiaj robie quiche ze szpinakiem i salami(,kuchnia lidla,), równie pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...