poniedziałek, 25 marca 2013

Krem z zielonego groszku z mięta i chilli


Zielony krem, który przypomina wiosnę. To nic, że -10 na zewnątrz i góra śniegu. Chociaż jedzenie może być wiosenne. Krem z groszku smakuje bardzo świeżo dzięki listkom mięty, chilli dodaje mu pikantnego posmaku. Można go podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, żeby był bardziej sycący. Można również dodać kleks ze śmietany lub jogurtu, jeśli lubicie zabielane zupy. Dobrze robi jej czas, więc najlepiej ją przestudzić i jeść po podgrzaniu, wtedy smaki będą mogły się przegryźć.

Składniki: (3 talerze)
2 szklanki bulionu *
3 małe ziemniaki
1 szklanka mrożonego groszku
1 papryczka chilli
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
2 duże garście listków mięty ogrodowej
sól, pieprz

*u mnie bulion warzywny, można zastąpić kostką rosołową

Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i chilli posiekać drobno i wrzucić do garna, zalać oliwą i delikatnie zeszklić- cebula i czosnek zrobią się lekko czerwone. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i zalać gorącym bulionem. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać rozmrożony groszek i gotować 7-8 min, pod koniec dodać posiekane listki mięty, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę zblendować na gładką masę i odstawić do ostudzenia. Gotowe ;)






3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...