niedziela, 23 grudnia 2012

Wigilia na różowo? Śledź w buraczkach!


Pewnie już milion razy pisaliśmy Wam, że śledzie to jedne z naszych ulubionych ryb. Kiedyś jadaliśmy je najczęściej podczas świąt, teraz w Ambasadzie Śledzia w Krakowie na Stolarskiej. Śledź na różowo jest właśnie próbą odtworzenia ich przepisu i myślę, że jesteśmy dość blisko. Ten prosty przepis jest idealny do ubarwienia wigilijnego stołu.

Składniki:
5 dużych filetów śledziowych solonych
1,5 słodkiego jabłka
4 średnie buraki
sok z 1/3 cytryny
1 duża czerwona cebula
2,5 łyżki majonezu
2,5 łyżki śmietany
pieprz

Przygotowanie:
Filety śledziowe moczymy przez godzinę w wodzie. W tym czasie gotujemy buraki do miękkości. Odsączone śledzie kroimy w cienkie paski, buraki ścieramy na grubych oczkach tarki. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę również kroimy drobno i zalewamy wodą na 10 minut by zmiękła i odcedzamy. Wszystko mieszamy ze sobą w misce, dodajemy śmietanę, majonez i doprawiamy pieprzem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą.

PS. Pozdrowienia dla barmana Maćka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...