niedziela, 1 lipca 2012

Gazpacho

Składniki:
3 duże, mięsiste pomidory (u nas jeden malinowy)
1/2 czerwonej papryki
2 ogórki gruntowe
2 plastry cebuli
2 ząbki czosnku
4  łyżki oliwy extra virgin
2 i 1/2  łyżki octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 kajzerka namoczona w wodzie
1/2 pęczka pietruszki
sol, świeżo zmielony pieprz

Do podania:
1/4 papryki pokrojonej w drobną kostkę
1 ogórek gruntowy pokrojony w drobną kostkę
plastry pomidora
kilka kropel oliwy z oliwek
świeże pieczywo

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki zmielić w blenderze lub malakserze na gładką masę. Chłodzić w lodówce około 2 godzin. Podawać z pokrojoną papryką i ogórkiem, skropione oliwą.


Od czasów chłodnika litewskiego pokochałam wszystkie zupy na zimno. Nie wyobrażam sobie zjeść przy 34 stopniach w cieniu zupy cebulowej czy rosołu. Zimne gazpacho w taki upał wchodzi jak złoto. Zdecydowanie polecam i bardzo przepraszam za przerwę w blogowaniu. Ale już wracam z masą nowych pomysłów ;)

2 komentarze:

  1. ale lubię gazpacho. to dla mnie pozycja numer jeden w letnim menu.

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety wyszło mi gorzkie...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...