niedziela, 24 lipca 2011

Ciasto z truskawkami

Składniki:
 Na ciasto:
3 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy

Na poncz:
bardzo mocna herbata
sok z pół cytryny
2 kieliszki wódki

Na krem:
2 szklani mleka
pół szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 kostka margaryny lub masła roślinnego

0,5 kg truskawek lub innych owoców sezonowych
2 galaretki truskawkowe lub inne
Przygotowanie:
1) Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie rozmieszać widelcem (jeśli użyjemy miksera to ciasto nie będzie puszyste i nie urośnie).Gotową masę przelać do prostokątnej formy, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-180  ok. 30-35 minut (można sprawdzić patyczkiem). Gdy biszkopt troszkę ostygnie trzeba go wyjąc  z formy (jeśli wystygnie w formie, nie będzie można go odkleić ;).
2) Poncz: Przygotować bardzo mocną herbatę, dodać wódkę(opcjonalnie)i sok z cytryny. Powstałą miksturą delikatnie nasączyć ostudzony biszkopt.
3) Krem: Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Do rondla wlać 1,5 szklanki mleka i dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Na gotujące się mleko wlać mieszaninę mąki i mleka i gotować aż powstanie bardzo gęsty budyń. Przestudzić, musi być bardzo zimny, żeby się nie zważył. W misce dokładnie rozmiksować margarynę lub masło roślinne i dodawać po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty krem. Wyłożyć na nasączony biszkopt.
4) Na kremie pookładać truskawki i zalać tężejącą galaretką( w jednej porcji wody rozpuszczamy 2 galaretki). Ciasto mocno schłodzić.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Rewelacja ;). super przepis i użyłam różowej galaretki i wygląda ekstra

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...