czwartek, 7 kwietnia 2011

Bułki drożdżowe z suszonymi pomidorami i bazylią


Składniki na 10 bułek:
350 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
115 g suszonych pomidorów w oliwie

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki na bułeczki wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać pomidory, ponownie wyrobić. Ciasto uformować w kulę i odłożyć, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce oprószonej mąką. Przykryć, odłożyć do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem można posmarować mlekiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...