Cześć! Pierogi to najczęściej polecane polskie danie. Wydawać by się mogło, że w każdym domu są takie same, a jest zupełnie inaczej. Pierwsze moje skojarzenie przy słowie pierogi: kiszona kapusta, mięso i smażona cebula. Tak je się najczęściej w moim domu, domu mojej babci, mojej przyjaciółki i sąsiadów. Z grzybami i kapustą tylko raz do roku w Wigilię.
Wstyd się przyznać, ale ruskie pierogi zjadłam po raz pierwszy na studiach i to na 3 roku. Od razu oddałam im serce - z cebulą i dużą ilością pieprzu są przepyszne. W domu mojego chłopaka ruskie pierogi to podstawa. Całe szczęście przygotowuje się je bardzo często, a ja korzystam z tego dobrodziejstwa raz na 2-3 tygodnie ;) W moim domu pierogi robi się może z 5 razy do roku, chociaż wszyscy bardzo je lubimy. Mama zagniata ciasto, tata wałkuje i wycina krążki, ja lepię (paskudnie, ale lepię), a młodszy brat podjada gorące i parzy sobie palce.
Często zaglądam na Kwestię Smaku w poszukiwaniu jakieś inspiracji na obiad, a że ostatnio nie mogę za bardzo poszaleć ze składnikami (ograniczenia budżetowe) wybieram proste i tanie rozwiązania. Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem od razu przykuły moją uwagę. Nie dość, że bezgranicznie ufam temu blogowi to wszystkie składniki miałam w lodówce. Postanowiłam kilka wolnych godzin niedzieli przerobić na pierwsze samodzielne pierogi (wszystko lepsze niż zabranie się za pracę magisterską).
Miałam małe problemy z ciastem, najpierw było za rzadkie, a później trochę się przyklejało do blatu. Całe szczęście zaradziłam i jednemu i drugiemu solidną porcją mąki. Jeszcze trochę minie zanim nauczę się idealnego ciasta i idealnie ślicznego kształtu pieroga, ale swój debiut uważam za udany.
Farsz okazał się bardzo smaczny. Uwielbiam kasze gryczaną, a twaróg i podsmażona cebulka świetnie się z nią komponują. Do tego pietruszka (dodaje świeżości) i duża ilość pieprzu i nadzienie można wyjadać łyżkami z garnka.
Lista moich ulubionych pierogowych smaków wygląda następująco:
1. Pierogi z mięsem i kapustą (smaku dzieciństwa nie da się niczym zastąpić)
2. Ruskie pierogi z domu Tomka (nie trzeba ich reklamować, są przepyszne)
3. Pierogi z kaszą i twarogiem (przygotuję je w tym roku na Wigilię)
4. Pierogi z kapustą i grzybami
5. Pierogi z samym mięsem
6. Pierogi z owocami
7. Pierogi ze szpinakiem
Składniki:
Farsz:
1 torebka kaszy gryczanej (lub 1 filiżanka) ugotowana na sypko
250 gram tłustegotwarogu
1 duża cebula
1 łyżeczka masła
sól, grubo mielony czarny pieprz
2 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie)
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki (+do podsypania)
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miseczki, dodać sól, roztrzepane jajko i olej i wymieszać łyżką. Następnie dodać partiami wodę i wyrabiać elastyczne ciasto około 10 min. Jeśli będzie się za bardzo lepić dodać więcej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut.
W tym czasie przygotować farsz. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na łyżce masła. Przestudzoną kaszę gryczaną wymieszać z twarogiem, pietruszką, cebulą, solą i dużą ilością pieprzu.
Ciasto podzielić na 2 części. Mocno podsypać mąką i rozwałkować niezbyt cienko mniej więcej na 3-4 mm. Szklanką lub filiżanką wycinać kółeczka, układać po łyżeczce farszu i sklajac brzegi. Jeśli potrafimy robimy falbanki, jeśli nie tylko sklejamy (ja falbanek chyba nigdy się nie nauczę).
W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Gdy zacznie się gotować wrzucamy po 10-12 pierogów i gotujemy na średnim ogniu. Najpierw muszą wypłynąć na wierzch, a później gotować się jeszcze około 2-3 min. Następnie musimy je zahartować, czyli przerzucić na 10 sekund do zimnej wody i odcedzić.
Najlepiej smakują podsmażone na maśle z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Smacznego!