Śniadania w niedzielę są wyjątkowe. Wreszcie jest dużo czasu i można nie spiesząc się wyczarować w kuchni coś wspaniałego. Jestem początkującą amatorką szparagów, więc szukam jak najprostszych sposobów aby dokładnie poznać ich smak. Podobno sos holenderski idealnie uwypukla ich smak. Moim zdaniem to wspaniałe i pyszne śniadanie. Warto poświęcić trochę niedzielnego poranka, aby się nim porozkoszować. Przy dobrej organizacji pracy przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15-20 min;)
Co najczęściej jecie w niedziele?
Składniki: (dla 2ch osób)
6 zielonych szparagów
2 jajka
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 duże kromki razowego chleba
sól, pieprz
szczypiorek
sos holenderski:
1 żółtko (koniecznie ze sprawdzonego źródła) w temperaturze pokojowej
3 łyżki masła
sól, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Sos holenderski:
Jajko umyć i dokładnie sparzyć. Następnie żółtko przelać do wysokiego naczynia (najlepiej metalowego kubka), dodać szczyptę soli i pieprzu oraz sok z cytryny i ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż powstanie gęsty kogel mogel. Następnie cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlać rozpuszczone i sklarowane gorące masło i jeszcze chwilę ubijać. Sos powinien być gęsty i kremowy.
Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe, twarde końce. Gotować na parze około 5 min (ja użyłam metalowego durszlaka i dużego garnka, ponieważ nie mam specjalnego naczynia do gotowania na parze). Pod koniec delikatnie posypać solą morską i pieprzem.
Duże kromki chleba polać 1 łyżką oliwy i zapiec na grillu, aż staną się chrupiące.
Masło i pozostałą oliwę rozpuścić na patelni, dodać jajka i usmażyć jak lubimy najbardziej (my kochamy płynne żółtko, więc nasze sadzone ma ścięte tylko białko). Dodać sól i pieprz do smaku.
Na koniec układanie: chleb, przekrojone wzdłuż szparagi, jajko sadzone, duże ilości holenderskiego sosu i odrobina szczypiorku.
Smacznego!
Kogo zachęciłam do takiego śniadania?
Mnie zachęciłaś i mam ochotę razem z Tobą odkrywać szparagowe smaki :D
OdpowiedzUsuńmnieeeeeee...!
OdpowiedzUsuńale mogę wpaść do ciebie?
Bo mi tak nie wyjdzie..:D
Zapraszam serdecznie ;D Szparagi u mnie ostatnio królują ;)
Usuńjejjuu kocham szparagi <3 może być pyszne, zapraszam do siebie !
OdpowiedzUsuńdziękuję, dziękuję, dziękuję!!! Pierwszy raz wyszedł mi sos holenderski! Próbowałam już kilkakrotnie i do tej pory nigdy mi się nie udawał :( dopiero dzięki Tobie i twojemu przepisowi wyszło! :D
OdpowiedzUsuńYou ought to take part in a contest for one of the finest websites online.
OdpowiedzUsuńI most certainly will recommend this site!
Here is my site ... choose nike trainers
Hi there all, here every one is sharing such know-how, so it's good
OdpowiedzUsuńto read this webpage, and I used to pay a visit this website
daily.
Feel free to surf to my blog post :: download here
Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
OdpowiedzUsuńTen szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
Przepis u mnie na blogu.
Uwaga, on odchudza! :)
Wow!Dzięki za przepis :D
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten post, ważne informacje zawsze się przydadzą, polecę znajomemu żeby też przeczytał.
OdpowiedzUsuńpyszne danie i zdrowe polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńwszystko zrobione ze smakiem
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wygląda ta kanapka. To moje smaki
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń