Cześć. Ostatnie upały to straszny dramat. Przez cały weekend nie wyściubiłam nosa z domu, poza krótkimi momentami kiedy brak lodów i wody mineralnej zmusił mnie do krótkiej wizyty w Tesco. Przy okazji chłodziłam się przy lodówkach przez kilka dobrych minut. A właściwie największą miałam ochotę, żeby położyć się na półce z kostkami masła i zrobić sobie kołderkę z worków mleka.
Mało produktywny weekend był mimo wszystko bardzo przyjemny. Obejrzałam sporo ulubionych filmów, w myśl zasady, że najlepiej lubi się to co się zna, ale też kilka nowości. Pomiędzy łzami wzruszenia nad losem Anastazji, a śmiechem wywołanym podniosłymi momentami ostatniej części Zmierzchu zdecydowałam się w najbliższych dniach zrobić chłodnik, który rzucił mi się już jakiś czas temu w oczy. O zaletach awokado można się rozpisywać na miliony stron, oczywiście ogromnej ilości witamin zawiera zdrowe tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A poza tym jest po prostu przepyszne! Z jogurtem greckim, szczypiorkiem i czosnkiem to danie idealne na tropikalne upały. Doskonale będzie smakować z kromką ciemnego pieczywa.
Mało produktywny weekend był mimo wszystko bardzo przyjemny. Obejrzałam sporo ulubionych filmów, w myśl zasady, że najlepiej lubi się to co się zna, ale też kilka nowości. Pomiędzy łzami wzruszenia nad losem Anastazji, a śmiechem wywołanym podniosłymi momentami ostatniej części Zmierzchu zdecydowałam się w najbliższych dniach zrobić chłodnik, który rzucił mi się już jakiś czas temu w oczy. O zaletach awokado można się rozpisywać na miliony stron, oczywiście ogromnej ilości witamin zawiera zdrowe tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A poza tym jest po prostu przepyszne! Z jogurtem greckim, szczypiorkiem i czosnkiem to danie idealne na tropikalne upały. Doskonale będzie smakować z kromką ciemnego pieczywa.
Składniki:
1 dojrzałe awokado (bez ciemnych plam)
1 ogórek szklarniowy, około 20 cm
300 gram jogurtu greckiego
sok 1 limonki
2 ząbki czosnku
4 łyżki szczypiorku
sól i pieprz
pestki słonecznika lub dyni (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Awokado obrać, skropić limonką i wrzucić do wysokiej miski. Dodać ogórka, drobno posiekany czosnek i połowę szczypiorku, jogurt i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać sól i pieprz i wstawić na co najmniej 30 min do lodówki lub na 10 do zamrażalnika. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
smacznego!