Składniki:
Suche:
szklanka płatków owsianych
5 łyżek otrąb owsianych
szklanka mąki
1/3 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka posiekanych migdałów
łyżka słonecznika
łyżka posiekanych moreli
1/2 szklanki cukru
Mokre:
2 jajka
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
szklanka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Dokładnie mieszamy ze sobą składniki mokre i suche, a następnie łączymy wszystkie razem. Piekarnik rozgrzewamy do około 180 stopni. Masę nakładamy do foremek z papilotkami. Uwaga, lepiej nie nakładać więcej niż do 3/4 wysokości papilotki! Pieczemy około 25 minut.
Takie babeczki są niezwykle smaczne, bardzo maślane, a do tego szalenie zdrowe. Nikomu chyba nie trzeba przedstawiać właściwości błonnika, który nie tylko reguluje pracę naszego układu trawiennego, ale także oczyszcza organizm z toksyn.