Składniki:
2 dojrzałe banany
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka mielonego lnu
1 łyżka ciepłego masła
2 łyżki miodu (lub brązowego cukru)
2 łyżki pestek słonecznika
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Banany rozgnieść i wymieszać z wszystkimi składnikami. Odstawić na 10-15 min. Następnie łyżeczką odmierzać ilość ciasta i w dłoniach formować kulki, a następnie spłaszczać je na ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 min aż będą rumiane. Czas oczywiście w dużej mierze zależy od piekarnika, dlatego ja swoje ciasteczka przekręcałam na drugą stronę (gazowy piekarnik), ale nie zawsze będzie to konieczne.
Smacznego!
Robię podobnie, ale jeden duży placek który dzielę na ćwiartki :)
OdpowiedzUsuńMam w zamrazarce kilka bananow, w szufladzie paczka platkow. Beda swietne na sniadanie i podwieczorek!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre nastawienie - czasem lepiej zdecydować się na coś zdrowszego i słodkiego, niż na lody czy inne znane z barów szybkiej obsługi rzeczy.
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie już lecę je robic!
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę pierwszą partię, choć troszkę zmodyfikowałam przepis. Nie mogę doczekać się wyników :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe desery jak ten.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń