Wspominałam już kilka razy, że ostatnio pokochałam kokosowe rzeczy! Te kuleczki są niesamowicie pyszne i bardzo słodkie, kokos i posmak orzechówki jest mocno wyczuwalny. Dodatkowo wyglądają jeszcze ładniej niż rafaello ze sklepu. Myślę, że świetnie się sprawdzą na sylwestra, kiedy nic się tak świetnie nie sprawdza jak finger food ;) Osobiście jestem wielką fanką przepisów na jeden kęs mam nadzieję, że przepis znaleziony na blogu Yummy Lifestyle przypadnie wam do gustu.
Składniki:
100 ml śmietanki 30%
1 duże opakowanie wiórków kokosowych
3 białe czekolady
100 g masła
4-5 łyżek orzechówki Soplica
Przygotowanie:
Śmietankę i 3 łyżki wiórek kokosowych zagotować i zdjąć z
ognia. Dodać masło, rozdrobnioną czekoladę oraz orzechówkę i energicznie
wymieszać, żeby wszystko się dokładnie rozpuściło i odstawić na kilka godzin w
zimne miejsce, np. balkon, ganek czy lodówkę. Po tym czasie masa będzie
plastyczna i będzie można z niej formować kulki, które następnie należy obtoczyć
w wiórkach. I gotowe. Bajecznie proste i bajecznie pyszne.