Dopadł mnie kryzys twórczy. Nie sądziłam, że kiedyś mi się to przytrafi, bo zazwyczaj miałam głowę pełną pomysłów i kulinarnych planów. Całe szczęście już mi przeszło i zaczynam być znowu sobą! Znów z największą przyjemnością robię zakupy i namiętnie przeglądam przepisy. Mam ambitne plany i jestem wyjątkowo zdeterminowana, żeby je zrealizować, dlatego już dziś prezentuję pysznego i szybkiego kurczaka faszerowanego mozzarellą i francuską musztardą. Kompozycję smaków dopełnia boczek, który pod wpływem temperatury staje się chrupiący. Mniam! Danie przygotowuje się bardzo szybko, więc idealnie nadaje się na zbliżającą sesję.
Składniki:
2 średnie piersi kurczaka
1/2 kostki mozzarelli, czyli około 60 gram
3 łyżeczki musztardy francuskiej
4 plastry boczku parzonego lub wędzonego
sól, pieprz
kilka kropel ostrego sosu (opcjonalnie)
wykałaczki
Przygotowanie:
Mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z musztardą, ostrym sosem i pieprzem. W piersi kurczaka zrobić kieszonkę i uzupełnić ją farszem, następnie zawinąć ją ciasno boczkiem (pomogliśmy sobie wykałaczką). Piec ok 25 min w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Idealnym dodatkiem byłaby sałatka ze szpinaku i suszonych pomidorów z miodowo-musztardowym i kuskus.
PS. Jak zwykle zachęcamy do polubienia nas na Facebooku:)
PS. Jak zwykle zachęcamy do polubienia nas na Facebooku:)
Przepis pochodzi z bloga: Filozofia Smaku, który bardzo lubię i chętnie odwiedzam!
o jaki apetyczny pomysł na pierś, coś nowego! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)
mam pytanie, jak zrobić kieszonkę w piersi kurczaka? :)
OdpowiedzUsuńNewwave, wystarczy przeciąć pierś wzdłuż przez środek, tak jakbyś miała zrobić z piersi 2 kotlety, ale nie docinać do końca.Mam nadzieję, że wyjaśniłam o co chodzi ;)
UsuńWyprobuje ten przepis jutro na obiad-ciocia
OdpowiedzUsuńNiezły pomysł, podoba mi się farsz:)
OdpowiedzUsuńHello, just wanted to tell you, I liked this post. It was inspiring.
OdpowiedzUsuńKeep on posting!
Also visit my web blog - Diets that work
tutaj także są bardzo dobre przepisy na pierś z kurczaka http://kobieco.pl/kulinaria/3-pyszne-i-zdrowe-przepisy-na-piersi-z-kurczaka/
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :D dzięki :D
OdpowiedzUsuńTa propozycja wykonania zupełnie do mnie przemawia. Apetycznie się prezentuje to danie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przyrządzoną pierś.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń