Biszkopt
z budyniem to szlagierowe ciasto w moim domu. Kiedyś zawsze przygotowywałyśmy
je z mamą, gdy brakowało nam pomysłu na coś słodkiego na niedzielę. Zawsze
wychodzi, jest słodkie i kwaskowate, podzielne, a poza tym ładnie się
prezentuje. Nie jest to najbardziej dietetyczna propozycja, ale na kawałek
takiego ciasta ciężko się nie skusić (ważne by nie była to cała forma). Jakie
są wasze niezawodne, domowe ciasta?
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń:
1/2
litra mleka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej
1/2 kostki masła
Dodatkowo:
1/2 słoiczka powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
100 gram wiórków kokosowych
1/2 słoiczka powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
100 gram wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Jajka
ubić na sztywno z cukrem (10 – 15 min) aż będą jasne i puszyste. Następnie
dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką!
Na koniec dodać łyżkę octu. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do
pieczenia i piec 50 min w 160 stopniach. Biszkopt powinien być rumiany i wyrośnięty.
Przestudzić na kratce i przeciąć wzdłuż.
Gdy biszkopt przestygnie przygotować budyń. Z porcji mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrami. Gdy zacznie bulgotać dodać resztę mleka rozmieszaną z mąką i intensywnie mieszać aż zgęstnieje. Zdarza się, że masło odzieli od mleka, wtedy nie trzeba tracić głowy tylko najzwyczajniej na świecie zmiksować krem. Gorący budyń przelać na blat biszkoptu, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Położyć na nim folię aluminiową lub papier, przykryć dużą deską do krojenia lub tacą, a na to 1 kg mąki lub cukru lub czegoś ciężkiego. Gorący budyń wniknie w ciasto i nie będzie suche. Na koniec posmarować powidłami i posypać prażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Gdy biszkopt przestygnie przygotować budyń. Z porcji mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrami. Gdy zacznie bulgotać dodać resztę mleka rozmieszaną z mąką i intensywnie mieszać aż zgęstnieje. Zdarza się, że masło odzieli od mleka, wtedy nie trzeba tracić głowy tylko najzwyczajniej na świecie zmiksować krem. Gorący budyń przelać na blat biszkoptu, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Położyć na nim folię aluminiową lub papier, przykryć dużą deską do krojenia lub tacą, a na to 1 kg mąki lub cukru lub czegoś ciężkiego. Gorący budyń wniknie w ciasto i nie będzie suche. Na koniec posmarować powidłami i posypać prażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Proste i na pewno pyszne ciasto. Wygląda wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńPyszne , proste i fajnie wyglądające :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuń