Składniki:
6 jajek
5 łyżeczek masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki oliwy
odrobina posiekanej pietruszki, koperku i szczypiorku
odrobina tartej mozzarelli
pół drobno posiekanej cebuli
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło i oliwę, podsmażyć delikatnie cebulę, dodać pietruszkę, koperek, szczypiorek oraz odrobinę suszonego majeranku i oregano. W tym samym czasie w naczyniu delikatnie rozpuścić pozostałe masło (wystarczy dosłownie minuta w rozgrzanym piekarniku). Dodawać łyżkę śmietany i wbijać 2 jajka. Na wierzch położyć mało z oliwą i przyprawami, posypać solą i pieprzem i odrobiną mozzarelli lub innego sera. Zapiekać chwilę w piekarniku aż białko się odpowiednio zetnie. Podawać ze świeżym pieczywem.
Nic tak cudownie nie nastraja jak dobre śniadanie, które z przyjemnością wspomina się cały dzień, zdecydowanie warto poświęcić troszkę więcej czasu na przygotowanie. Z masła, cebuli i sera robi się bardzo smaczna i chrupiąca skorupka. Jajka idealnie smakują z świeżo zaparzoną kawą i sokiem z pomarańczy! Gorąco polecamy. Niestety nie udało nam się osiągnąć efektu półpłynnego jajka i zawsze wychodzą na twardo, ale mimo wszystko są pyszne.
p
Przepis pochodzi z: http://kuchniaagaty.blogspot.com/search/label/jajka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz