Składniki ciasta – 6 porcji:
20 g świeżych drożdży
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Nadzienie:
Ser żółty, starty
Salami lub szynka pokrojona w kostkę
Oliwki
Papryka pokrojona w kostkę
Cebula i czosnek – drobne pokrojone i podsmażone na odrobinie oliwy
(zarówno skład, jak i ilości składników w nadzieniu to kwestia własnych preferencji)
Przygotowanie:
1) drożdże rozpuścić w ciepłym mleku
2) wymieszać wszystkie sypkie składniki, dodać drożdże i oliwę
3) wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (na około godzinę); następnie jeszcze raz wyrobić ciasto
4) podzielić ciasto na 6 porcji, każdą z nich rozwałkować na koło i wypełnić farszem, następnie skleić brzegi, formując pieroga
5) piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut
Przygotowanie:
1) drożdże rozpuścić w ciepłym mleku
2) wymieszać wszystkie sypkie składniki, dodać drożdże i oliwę
3) wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (na około godzinę); następnie jeszcze raz wyrobić ciasto
4) podzielić ciasto na 6 porcji, każdą z nich rozwałkować na koło i wypełnić farszem, następnie skleić brzegi, formując pieroga
5) piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut
wczoraj zrobiłam, było pyszne :) tylko nie wiem dlaczego ciasto cały czas kleiło sie do rąk, na poczatku było taką kleistą papką i musiałam cały czas mąki przennej dodawać, czy moze wiesz dlaczego tak się działo? ilość składników dodałam dobrze, bo sprawdzałam to chyba z 10 razy :P pozdrawiam, siostra Szopena
OdpowiedzUsuńCześć siostro Szopena! Hmmm w czasem ciasto jest takie klejące, można wtedy dodać mąkę tak jak Ty, lub dłonie dokładne posmarować olejem, wtedy ciasto bardzo łatwo będzie odchodzić ;D
OdpowiedzUsuń