Cześć!
Mój doskonały humor trwa, przede wszystkim dzięki wspaniałej pogodzie! Wreszcie mogę porzucić gruby płaszcz na rzecz ukochanej skórzanej kurtki, a oficerki zamienić na wygodne vansy. Dzień jest taki długi, że po zajęciach lub pracy można jeszcze iść na spacer. Chociaż zima była w tym roku krótka i raczej delikatna strasznie już stęskniłam się za wiosną. A jak jest u Was?
Wczoraj pisałam o tym jak dobrze bawiłam się na warsztatach w JCC. Spędziłam miło czas z bardzo sympatycznymi ludźmi i nauczyłam się kilku nowych potraw. Warsztaty prowadziła Marysia z bloga CZULĘNT z uczuciem o warzywnej kuchni żydowskiej. Na razie na jej blogu jest dopiero kilka postów, ale widzę w nim wielki potencjał. Będzie kolorowo, smacznie i zupełnie z innego punktu widzenia. Z przyjemnością będę tam zaglądać.
Na spotkaniu największe wrażenie zrobiły na mnie chałka oraz pasta z awokado. Co prawda trafiliśmy na owoce twarde jak kamienie, ale od razu wiedziałam, że w tej paście jest moc. Poczekałam 2 dni, żeby moje awokado było miękkie i zaserwowałam takie leniwe śniadanie w sobotę. Jeśli tylko lubicie smak awokado z czosnkiem i jajka, smarowidło przypadnie Wam do gustu. Doskonale smakuje z razowym chlebem lub tak jak na warsztatach z wytrawną chałką.
Składniki:
1 dojrzałe awokado2 jajka ugotowane na twardo
1 ząbek czosnku
1/2 średniej czerwonej cebuli
1-2 łyżki majonezu
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz do smaku
Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPasta przypadła mi bardzo do gustu :D Zachwycił mnie też ten chleb :D Wypiek domowy ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Mam mało doświadczeń w pieczeniu domowego chleba, ale chce jak najszybciej nadgonić ;)
UsuńWow takiego połączenia bym się nie spodziewała. Może przez to że ogólnie miałam mało doczynienia z awokado. Bardzo intrygująca ta pasta ;)
OdpowiedzUsuńMusisz to koniecznie zmienić, bo awokado jest zdrowe i pyszne, a pasta łatwa w przygotowaniu ;)
Usuńpodoba mi się bardzo pomysł awokado jako pasty, oj bardzo! I te kolory-istna wiosna! :)
OdpowiedzUsuńJa też nie mogę doczekać się wiosny ;)
Usuńtak aż wiosennie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado, bardzo mi się podoba Twoja pasta :)
OdpowiedzUsuńNatalia, wypróbuj ją szybko, jest warta zachodu ;)
UsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń