Składniki:
4 łyżki cukru
4 jajka
500 g serka mascarpone
500 g serka mascarpone
Likier amaretto
Paczka biszkoptów (podłużne, najlepiej włoskie)
Filiżanka czarnej, parzonej kawy
Przygotowanie:
1) Oddzielić białka od żółtek - białka ubić na sztywno, a do żółtek wsypać cukier i porządnie ubić mikserem, następnie dodać serek mascarpone i zmiksować na gładką masę. Następnie do masy dołożyć białka i delikatnie, dokładnie wymieszać łyżką
2) Kawę wylać na spodeczek, dodać amaretto (ja robię to na oko, ale myślę, że wystarczą 4 łyżki), w tej mieszance namoczyć biszkopty - trzeba to zrobić szybko, żeby nie rozmkiękły za bardzo, dlatego lepiej używać włoskich biszkoptów, są twardsze
3) w prostokątnej (lub dowolnie wybranej) foremce ułożyć warstwę biszkoptów, na to warstwę kremu, znowu biszkoptów i znowu kremu - całość posypać goszkim kakao;
Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc
buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz