poniedziałek, 12 maja 2014

Domowa nutella z daktyli i gorzkiej czekolady (zdrowa wersja nutelli)


Cześć!
Dziś mam dla Was przepis na bajecznie prosty krem czekoladowy! 3 składniki i dosłownie chwila przygotowania, po której można się cieszyć pyszną, zdrową wersja nutelli. To świetny dodatek do koktajli, np.tego, naleśników, placuszków, kanapek, owsianki czy po prostu do wyjadania ze słoiczka.

W ciągu 10 dni przygotowywałam go dwa razy: pierwszy raz, żeby wykorzystać pomysł i sprawdzić czy "gra", a drugi raz na imprezę Fashion Night na mojej uczelni. Miałam okazję brać w niej udział i promować swojego bloga. Przygotowywałam ciasto marchewkowe z ananasem i frostingiem, ciasteczka owsiane z czekoladą i domową nutellę. Wszystkie 3 cieszyły się dużym zainteresowaniem, ale to krem czekoladowy skradł większość serc!



Przekonajcie się sami, czy warto!

Składniki:

1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao)
1 łyżka oleju kokosowego (lub masła)
1 szklanka suszonych daktyli



Przygotowanie:

Daktyle zalać przegotowaną, ciepłą wodą i odstawić na 3-4 godziny.

Po tym czasie daktyle wraz z wodą wrzucić do miski blendera lub malaksera i zmiksować na gładka masę. Czekoladę z masłem powoli rozpuścić na ogniu i dodać zmielone daktyle. Dokładnie wszystko wymieszać i przelać do czystego słoika. Wystudzony krem włożyć do lodówki.

I tyle! Proste prawda?




Pamiętajcie, żeby próbować i jeść nutellę zawsze ŚWIEŻĄ ŁYŻECZKĄ, wtedy utrzyma świeżość przez 3 tygodnie. Chociaż szczerze nie wierzę, że komuś uda się tak długo wytrzymać ^^






4 komentarze:

  1. Jest nprawde swietna i zgodze sie watpie u kogo wytrzyma te trzy tygodnie , gora 3 dni hehe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu 2 wieczory ;) wszyscy są nią oczarowani!

      Usuń
  2. myślę ,że uda mi się spróbować takiej pyszności-paulinko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciociu, jeśli to Ty, to specjalnie zrobię dla Ciebie w weekend ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...