Cześć!
Dziś mam dla Was przepis na bajecznie prosty krem czekoladowy! 3 składniki i dosłownie chwila przygotowania, po której można się cieszyć pyszną, zdrową wersja nutelli. To świetny dodatek do koktajli, np.tego, naleśników, placuszków, kanapek, owsianki czy po prostu do wyjadania ze słoiczka.
W ciągu 10 dni przygotowywałam go dwa razy: pierwszy raz, żeby wykorzystać pomysł i sprawdzić czy "gra", a drugi raz na imprezę Fashion Night na mojej uczelni. Miałam okazję brać w niej udział i promować swojego bloga. Przygotowywałam ciasto marchewkowe z ananasem i frostingiem, ciasteczka owsiane z czekoladą i domową nutellę. Wszystkie 3 cieszyły się dużym zainteresowaniem, ale to krem czekoladowy skradł większość serc!
Przekonajcie się sami, czy warto!
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao)
1 łyżka oleju kokosowego (lub masła)
1 szklanka suszonych daktyli
Przygotowanie:
Daktyle zalać przegotowaną, ciepłą wodą i odstawić na 3-4 godziny.
Po tym czasie daktyle wraz z wodą wrzucić do miski blendera lub malaksera i zmiksować na gładka masę. Czekoladę z masłem powoli rozpuścić na ogniu i dodać zmielone daktyle. Dokładnie wszystko wymieszać i przelać do czystego słoika. Wystudzony krem włożyć do lodówki.
I tyle! Proste prawda?
Jest nprawde swietna i zgodze sie watpie u kogo wytrzyma te trzy tygodnie , gora 3 dni hehe :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu 2 wieczory ;) wszyscy są nią oczarowani!
Usuńmyślę ,że uda mi się spróbować takiej pyszności-paulinko
OdpowiedzUsuńCiociu, jeśli to Ty, to specjalnie zrobię dla Ciebie w weekend ;)
Usuń