poniedziałek, 19 maja 2014

Guacamole - podstawowa wersja pasty z awokado


Cześć! O tym dlaczego warto do swojej diety włączyć awokado pisałam już wiele razy. Pełne zdrowych tłuszczów świetnie działa na cerę, włosy i mózg. Więc jeśli chcesz być ładna i mądra lub ładny i mądry, jedz awokado.

To gruszkowate warzywo jest popularne w kuchniach wielu krajów. Mnie osobiście najbardziej kojarzy się z gorącym Meksykiem. Przyrządzone z czosnkiem i sokiem z limonki i podawane na tortillach lub jako dodatek do burito czy quesadilli. Taka pasta to właśnie słynne GUACAMOLE. Nie trzeba dużo, żeby przygotować tę aromatyczną pastę w domu, dlatego zakasaj rękawy i do roboty!


Pamiętajcie, że kluczem do smacznego guacamole jest idealnie dojrzałe awokado. Jeśli będzie za twarde, pasta nie wyjdzie. Jeśli poleży za długo zrobi się gorzkie. Najlepiej kupić awokado i pozwolić mu dojrzeć na parapecie. Jest gotowe kiedy brązowy korzonek można wcisnąć wgłąb. Polecam Wam też mniejsze, gruszkowate sztuki. Jeszcze nigdy nie udało mi się kupić smacznego zupełnie okrągłego awokado. 

Jeśli chodzi o ilość czosnku, to można ją regulować w zależności od naszych upodobań. A jak to w ogóle jeść? Możliwości jest mnóstwo! Ja najczęściej jem je na grzankach w towarzystwie świeżych listków kolendry i pomidora. Lubię też guacamole do nachosów czy podpieczonych tortilli.

Składniki:

1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:


Awokado obrać (można nożem lub przeciąć je na pół i wyjąć miąższ łyżką. Rozgnieść na gładką papkę, dodać drobno posiekany czosnek i sok z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku. 

Uwaga! Jeśli chcecie zostawić sobie pastę na później, połóżcie w niej pestkę. Wtedy nie ściemnieje.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. ale kanapki... zjadłabym ci je :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam guacamole :) Szczególnie jak awokado nie jest całkowicie zmiażdżone i są duże kawałki :) Do mojego dodaję jeszcze chili :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Guacamole z awokado jest pyszne! i nie tylko do tortilii, ale w ogóle mniam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...