To gruszkowate warzywo jest popularne w kuchniach wielu krajów. Mnie osobiście najbardziej kojarzy się z gorącym Meksykiem. Przyrządzone z czosnkiem i sokiem z limonki i podawane na tortillach lub jako dodatek do burito czy quesadilli. Taka pasta to właśnie słynne GUACAMOLE. Nie trzeba dużo, żeby przygotować tę aromatyczną pastę w domu, dlatego zakasaj rękawy i do roboty!
Pamiętajcie, że kluczem do smacznego guacamole jest idealnie dojrzałe awokado. Jeśli będzie za twarde, pasta nie wyjdzie. Jeśli poleży za długo zrobi się gorzkie. Najlepiej kupić awokado i pozwolić mu dojrzeć na parapecie. Jest gotowe kiedy brązowy korzonek można wcisnąć wgłąb. Polecam Wam też mniejsze, gruszkowate sztuki. Jeszcze nigdy nie udało mi się kupić smacznego zupełnie okrągłego awokado.
Jeśli chodzi o ilość czosnku, to można ją regulować w zależności od naszych upodobań. A jak to w ogóle jeść? Możliwości jest mnóstwo! Ja najczęściej jem je na grzankach w towarzystwie świeżych listków kolendry i pomidora. Lubię też guacamole do nachosów czy podpieczonych tortilli.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado obrać (można nożem lub przeciąć je na pół i wyjąć miąższ łyżką. Rozgnieść na gładką papkę, dodać drobno posiekany czosnek i sok z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku.
Smacznego!
ale kanapki... zjadłabym ci je :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam guacamole :) Szczególnie jak awokado nie jest całkowicie zmiażdżone i są duże kawałki :) Do mojego dodaję jeszcze chili :)
OdpowiedzUsuńGuacamole z awokado jest pyszne! i nie tylko do tortilii, ale w ogóle mniam!
OdpowiedzUsuń