Cześć!
Dziś mam dla Was przepis na elegancki i bardzo pyszny przepis na obiad lub kolację.
Wizyty na targach są dla mnie bardzo inspirujące. Zawsze wychodzę obładowana świeżymi warzywami i owocami z głową pełną pomysłów na to jak je wykorzystać. Przy jednym produkcie można zbudować fantastyczne danie. Uwielbiam połączenie bakłażana i aromatycznego sosu pomidorowego, a ryba pasowała mi do tej mieszanki doskonale. Szybko kupiłam wszystkie brakujące składniki i zabrałam się za gotowanie. Delikatne, rozpływające się w ustach bakłażany, aromatyczny sos i pieczony pstrąg to danie dla smakoszy. Macie ochotę zaserwować sobie taką ucztę?
Wizyty na targach są dla mnie bardzo inspirujące. Zawsze wychodzę obładowana świeżymi warzywami i owocami z głową pełną pomysłów na to jak je wykorzystać. Przy jednym produkcie można zbudować fantastyczne danie. Uwielbiam połączenie bakłażana i aromatycznego sosu pomidorowego, a ryba pasowała mi do tej mieszanki doskonale. Szybko kupiłam wszystkie brakujące składniki i zabrałam się za gotowanie. Delikatne, rozpływające się w ustach bakłażany, aromatyczny sos i pieczony pstrąg to danie dla smakoszy. Macie ochotę zaserwować sobie taką ucztę?
Składniki:
2 małe pstrągi (około 1/2 kg razem) lub filety z pstrąga
1 mały bakłażan (około 300 gramów)
6-7 ząbków czosnku
1 średnia czerwona cebula
1 puszka pomidorów
1 koncentrat pomidorowy Pudliszki
2 łyżki kaparów
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 małe chilli (opcjonalnie)
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 łyżki świeżej bazylii
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki wody
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana pociąć w plastry, a później w paski. 1 i 1/2 łyżkę oleju rozgrzać na patelni i delikatnie podsmażyć połowę bakłażana, zanim zdąży zbrązowieć. Na koniec posypać solą. To samo zrobić z pozostałym bakłażanem.
Cebulę posiekać na drobną kostkę, a czosnek na plasterki. Do dużego rondla wlać oliwę i na małym ogniu poddusić czosnek i cebulę. Dodać pomidory z puszki (zmielone wcześniej w blendzerze) lub pulpę pomidorową, koncentrat Pudliszki, 1/2 szklanki wody, suszone oregano, tymianek, 1 łyżkę świeżej bazylii i gotować około 10-15 min na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodać osączone i przepłukane kapary i gotować 1-2 minuty. Na koniec do smaku cukier, sól i pieprz.
Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Pozbawić je głowy i ogonów, solić i popieprzyć w środku i na zewnątrz.
Ceramiczną formę posmarować olejem, układać pstrągi, obok bakłażana i zalać sosem pomidorowym. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 45 min. Po upieczeniu dać potrawie minutę, żeby trochę ostygła, wykładać na talerze i posypać pozostałą bazylią. Smakuje bardzo dobrze z świeżym pieczywem.
Smacznego!
Wygląda wspaniale !!!
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej i pozdrawiam. Ada :)
OdpowiedzUsuńCiekawe smaki.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń