poniedziałek, 26 maja 2014

Hummus - pasta z cieciorki, sezamu i oliwy


Cześć!
Dziś mam dla Was przepis na hummus, czyli pastę do pieczywa z kuchni Bliskiego Wschodu. Hummus jest popularny w Izraelu, Libanie i Turcji.  Miałam kilka razy okazję jeść go w różnych knajpach, np. w Sami Am Am czy Hamsa Isreaeli Restobar na październikowym Najedzeni Fest. Za każdym razem pasta mi bardzo smakowała, ale moja własna domowa wersja przebiła wszystkie o głowę! Kremowa, o mocnym czosnkowym aromacie z dodatkiem dużej ilości oliwy, lekko gorzkawa. Pycha! W ciągu tygodnia przygotowałam hummus 2 razy, najpierw w Krakowie, a później w moim domu. Za każdym razem wszystkim bardzo smakował i zniknął w mgnieniu oka.





Hummus świetnie nadaje się do kanapek (z suszonymi pomidorami, pieprzem, pietruszką, awokado czy jajkiem), ale także do krojonych warzyw na imprezach czy placków tortilli. 

Ja zdecydowałam się przygotować wszystko od początku, krok po kroku, ale jeśli brak Wam czasu lub po prostu nie lubicie spędzać za dużo czasu w kuchni, kupcie gotową pastę Tahini i cieciorkę w puszce. Pozostałe czynności ograniczają się do dokładnego zmiksowania wszystkiego w blenderze lub malakserze ;) 


Składniki:

Tahini (starczy na 3 porcje):
1 szklanka ziaren sezamu
1/4 szklanki oleju rzepakowego 

Hummus:
1 szklanka ugotowanej cieciorki (1/2 szklanki suchej i namoczonej przez noc)
3 ząbki czosnku
4 łyżki Tahini
4 łyżki oliwy z oliwek
6-7 łyżek wody z gotowania cieciorki (lub przegotowanej)
sok z 1/2 cytryny
sól do smaku

Przygotowanie:

Tahini
Na suchej patelni należy delikatnie uprażyć sezam. Gdy tylko poczujemy jego zapach, wyłączamy i przesypujemy na talerz do ostygnięcia. Wrzucamy do misy blendera, wlewamy olej i miksujemy do osiągnięcia płynnej konsystencji. Ja robiłam to na 3 razy, bo już raz spaliłam blender i teraz wolę uważać. Gotową pastę przelewamy do czystego słoika i przechowujemy w lodówce do 3 miesięcy. 

Hummus
Suchą cieciorkę zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie z łyżeczką soli, około 30 min. Studzimy.

Jeśli mamy duży malakser, wszystkie składniki na hummus wrzucamy razem i miksujemy do gładkości. Jeśli dysponujemy tylko małą misą, dosypujemy po trochu cieciorkę. Na koniec dosalamy do smaku. Tutaj też robiłam swojemu blenderowi przerwy, żeby nie padł. W sumie miksowałam go około 12-14 min i był bardzo gładki. 


5 komentarzy:

  1. Nie jadłam nigdy takiej pasty, ale widzę, ze jest pyszna :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. a próbowałaś kiedyś robić z cieciorki konserwowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ten hummus jest podobny do tego z hamsa? zakochałam się w ich hummusie

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny jest ten wpis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...