Składniki dla 2 osób:
8 płatów papieru ryżowego
25 gramów makaronu ryżowego
1/2 małej marchewki
1/2 małego ogórka szklarniowego
1/3 średniej papryki
2 garście orzechów ziemnych prażonych bez soli Felix
cebula dymka
chilli (opcjonalnie) lub tabasco
marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka soku z limonki
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
Przygotowanie:
Warzywa umyć i posiekać na drobne paseczki, przełożyć do miski. Składniki na marynatę wymieszać ze sobą i zalać warzywa. Odstawić na co najmniej 20 min.
Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Niestety sam w sobie nie jest szczególnie smaczny.
Płat papieru ryżowego moczyć przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i odłożyć na talerz. Na środku położyć łyżeczkę makaronu ryżowego, warzywa (u mnie po 2 paski każdego), posypać łyżeczką orzechów ziemnych i pokrojonym szczypiorkiem (dymką). Można tutaj dodać chilli lub polać tabasco.
Zawijać tak samo jak krokiety, najpierw z góry i z dołu, a później do środka boki. Przełożyć do pudełeczka, sos podzielić na 2 szczelne słoiki. Rollsy moczyć w sosie i zajadać, bo są pyszne i doskonale chrupią, a to dodatkowa stymulacja dla mózgu! Jeśli lubimy sos słodko-ostry, możemy go jeść zamiast naszej marynaty.
Smacznego!
Przepis dodaję do konkursy FELIX
świetnie wyszło. musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńJa miałam chyba już dwa podejścia to tego ciasta ryżowego. Niestety nieudane. Ale Twoje nadzienie wydaje się mieć bardzo ciekawy smak. Może do trzech razy sztuka ;)
OdpowiedzUsuńprzyjemnie sie oglada i czyta :)
OdpowiedzUsuńFajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis
OdpowiedzUsuńsmacznie, bardzo smacznie :) narobiliście smaczka
OdpowiedzUsuńWykwintnie jak w drogiej restauracji
OdpowiedzUsuń