piątek, 27 września 2013

Bitki z jelenia w sosie chrzanowym


Lubię oldskulowe przepisy. Takie, jakie stosują nasze babcie. Jedzenie, nie do końca lekkie i dietetyczne smakuje wyśmienicie, oczywiście, jeżeli zachowamy umiar:) Dziś chcę Wam zaproponować bitki z jelenia w sosie chrzanowym, ale możecie wykorzystać także wołowinę albo wieprzowinę. Po prostu dostosujcie czas duszenia mięsa.
PS. Przepraszam za paskudne zdjęcia, ale rodzina była baaardzo głodna.

Składniki:

1,5 kilograma mięsa z jelenia
duży kubek śmietany 18%
słoiczek chrzanu (albo starty korzeń)
2 łyżeczki musztardy
2 cebule
1 marchewka
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
kilkanaście ziaren pieprzu
majeranek
sól, pieprz
mąka

Przygotowanie:

Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Jeżeli będziemy robić to przez folię, nie zapaprzemy całej kuchni:) Solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso aż się zarumieni. Następnie wkładamy je do garnka, podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i ziarna pieprzu. Do tego wkładamy w całości marchewkę i połówki cebuli i dusimy, aż mięso zmięknie. Następnie dodajemy śmietanę, chrzan, posiekany czosnek i redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie można dodać szczyptę cukru. 

4 komentarze:

  1. no no na pewno wspaniałe zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń
  2. jak mniemam mięso z jelenia dostępne w sklepach Społem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Właśnie wypróbowałam na kolację sylwestrową z narzeczonym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz robie trzeci raz ten przepis,do mlodych ziemniaczkow wyśmienity

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...