piątek, 23 sierpnia 2013

Pierś kurczaka z czerownym pesto i szynką szwarcwaldzką

Cześć! Dziś dodaję przepis na bardzo szybki i smaczny obiad. Przygotowanie go zajmuję tylko kilka chwil (o ile pesto gotowe jest wcześniej) i najtrudniejszą czynnością pozostaje czekanie aż z piekarnika wyjmiemy gotowy i pyszny obiad. Dzięki wędzonej szynce (lub boczkowi jeśli akurat mamy go w lodówce) kurczak nie jest suchy, a ja osobiście bardzo tego nie lubię. Bardzo odpowiada mi lekko dymny, wędzony posmak. Ale jeśli nie lubicie takiego polecam użyć parzony boczek zamiast wędzonego. Do obiadu podałam ziemniaki pieczone z czosnkiem, tymiankiem i oliwą oraz prostą, letnią sałatkę z pomidorami, szpinakiem i fetą.

Składniki (dla dwóch osób):

2 małe piersi kurczaka
4 łyżeczki czerwonego pesto
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
sól, pieprz
oliwa

Przygotowanie:

Piersi kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (żeby nie pobrudzić przy tym całej kuchni warto położyć na mięsie czysta jednorazową reklamówkę. Na każdą pierś wyłożyć 2 łyżeczki pesto i zwinąć rulon. Posolić i popieprzyć z obu stron i obłożyć plastrami szynki lub boczku. Piec 25 min w rozgrzanym do 180 piekarniku. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda super! Eleganckie a jednocześnie proste danie... Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie i tanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wlasnie zaraz pierwszy raz bede robila piersi kurczaka z pesto. do tej pory nie moglam sie przekonac do pesto,moze dlatego ze kupilam kiedys gotowe, nie smakowalo,zrobilam wczoraj sama,pycha! a jak bedzie smakowal kurzczak?powiem potem

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...