Cześć!
Dla wszystkich lato to czas lżejszych posiłków wypełnionych po brzeg warzywami. Na kilka miesięcy odkładamy rozgrzewające kasze i gęste, śmietanowe sosy, aby cieszyć się orzeźwiającymi sałatkami. Sama chętnie sięgam po takie obiady, a dodatkowo sałatki zabieram ze sobą codziennie w pudełku do pracy. Dzisiejszy mój przepis jest fantastyczny - zawiera wszystko co dobre w obecnym czasie. Sałatka jest jednak bardzo sycąca ze względu na dodatek gotowanej na parze ciecierzycy Bonduelle, która jest dobrym źródłem roślinnego białka. Użyte przyprawy i warzywa jednoznacznie kojarzą mi się z Bliskim Wschodem. Jestem przekonana, ze mieszkańcy Jerozolimy chętnie sięgnęliby po moją propozycję: ciecierzyca z orientalnymi przyprawami, miękki grillowany bakłażan, słodkie pomidory, ostra czerwona cebula, chrupiące ogórki, świeży cytrynowy sos i duża ilość natki pietruszki.Wspaniałe i nietuzinkowe połączenie. Kto się skusi?
Składniki dla 3 osób:
1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze Bonduelle1 mały bakłażan
1 ogórek szklarniowy
1 mała czerwona cebula
3 mięsiste pomidory lub 300 gramów pomidorów koktajlowych
1 garść natki pietruszki
1 świeże chilli (opcjonalnie)
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1 ziele angielskie
3 łyżki oliwy z oliwek
na sos:
skórka otarta z jednej cytryny
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu akacjowego (lub innego delikatnego w smaku)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie porządnie nasolić z dwóch stron i odstawić na 30 min, aż puszczą wodę. Po tym czasie bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie posmarować oliwą i grillować na patelni aż będą miękkie. Uwaga, jeśli nie posiadasz patelni grillowej, możesz plastry bakłażana ułożyć na papierze do pieczenia i upiec w 180 stopniach do miękkości.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na suchą patelnie rzucić przyprawy i przez 30 - 40 sekund podgrzewać aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie zmielić na drobno w moździerzu i ponownie wrzucić na patelnie. Dodać 1 łyżkę oliwy, delikatnie podgrzać i dodać ciecierzycę. Podgrzewać i mieszać aż każde ziarenko będzie równomiernie pokryte przyprawami.
Pomidorki pokroić na ćwiartki, chilli na plasterki. Ogórek przeciąć wzdłuż na 4 połówki, wyciąć ziarenka i pokroić. Cebulę czerwoną posiekać w drobną kostkę. Natkę pietruszki podzielić na duże kawałki.
Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć, a następnie zetrzeć na malej tarce skórkę z całego owocu i wrzucić do małego słoiczka. Dodać sok z połowy cytryny, oliwę, miód, drobno posiekany czosnek, dużo soli oraz świeżo zmielony pieprz. Zamknąć słoik i potrząsać aż składniki dobrze się wymieszają.
Na talerzu układać po 3 - 4 plastry grillowanego bakłażana, warzywa, pietruszkę oraz ciepłą ciecierzycę. Solidnie posolić i popieprzyć każdą porcję, a następnie polać sosem. Letnia i sycąca sałatka gotowa!
Smacznego!
W wolnej chwili zajrzyjcie na www.warzywneinspiracje.pl, gdzie pod patronatem Bonduelle pojawiają się przepisy na świetne sałatki autorstwa między innymi jednej z moich ulubionych blogerek kulinarnych Malwiny z Filozofii smaku.
Przepis dodaję do akcji:
Wow, wyglada bajecznie! Kocham ciecierzycę, a w takim wydaniu...mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wspaniała! Faktycznie zapomniałam o pysznej cieciorce, muszę koniecznie nadrobić wykorzystując twój przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietna, zdrowa propozycja
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis, uwielbiam takie sałatki!
OdpowiedzUsuńSuper propozycja! Na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten blog, wiele przydatnych informacji można tu znaleźć.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania. To są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń