Składniki:
1,5 kg miąższu z dyni
1,5 l bulionu (z rosołu lub kostek rosołowych)
4 średnie ziemniaki
1/4 szklanki śmietany 18%
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (3 cm)
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie :
W garnku pogrzej oliwę i podsmaż posiekany imbir i czosnek. Wrzuć pokrojone na ćwiartki ziemniaki i pokrojoną w kostkę dynię. Zalej wszystko bulionem i dodaj chili. Gotuj wszystko aż warzywa będą miękkie (około 40 min). Wyjmij chili i zmiksuj blenderem zupę. Dodaj śmietanę i przypraw solą i pieprzem. Zupę można udekorować natką pietruszki, łyżeczką śmietany i pokrojoną w kostkę papryką. Krem dyniowy jest bardzo rozgrzewający ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz