DOMOWY BURGER Z DŁUGO PIECZONĄ WIEPRZOWINĄ QAFP, PIETRUSZKOWYM PESTO Z
ORZECHAMI WŁOSKIMI I BOROWIKAMI W ŚMIETANCE.
Dziś mam dla Was przepis, który zwyciężył w konkursie "Ubierz wieprzowinę QAFP w jesienne dodatki". Zgłosiłam swój pomysł i od ponad tygodnia jestem szczęśliwą mamą nowego robota Bosch MUM 4880, który nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim jest solidną i dobrze wyposażoną maszyną!
Przygotowałam przepis na domowego burgera z szarpaną
wieprzowiną w przyprawach, którą należy piec 9 godzin, dzięki czemu rozpływa
się w ustach, z łatwością dzieli się na włókna, jest soczysta i ma chrupiącą
skórkę. Dzięki dodatkowi pietruszkowego pesto z orzechów włoskich, które o tej
porze roku są najsmaczniejsze i najbardziej intensywne w smaku, kanapka jest
bardzo świeża. Wspaniałym dopełnieniem są szlachetne polskie borowiki w
słodkiej śmietance, które sprawiają że całość jest bardzo elegancka i wykwintna. To
danie idealne na kolację dla najbliższych. Z podanych proporcji można uzyskać 6
dużych burgerów, ale zostanie jeszcze prawie połowa mięsa, którą z powodzeniem
można wykorzystać do kanapek lub wrapów zamiast wędliny. Świetnie będzie
pasować także do sałatek lub jako porcja mięsa do obiadu, np. z sosem
pieczeniowym.
DŁUGOPIECZONA WIEPRZOWINA (PULLED PORK)
2 kg mięsa wieprzowego ze znakiem
jakości QAFP (łopatka, szynka)
Mieszanka przypraw
·
1 łyżka kminu rzymskiego
·
1 łyżka pieprzu Cayenne
·
1 łyżka papryki słodkiej
·
4 ząbki czosnku
·
1 łyżka czarnego pieprzu
·
1 łyżka soli
·
1/3 szklanki cukru
Zalewa do mięsa
·
2 litry zimnej wody
·
1/3 szklanki cukru
·
1/3 szklanki soli
·
4 liście laurowe
·
4 ziarenka ziela angielskiego
·
2 goździki
·
1/2
łyżeczki ziaren kolendry
Mięso dokładnie opłukać i
przełożyć do dużego garnka. Wodę wymieszać z solą i cukrem, tak aby się rozpuściły.
Dodać do wody listki laurowe, ziele, goździki, kolendrę oraz 2 łyżki mieszanki
przypraw. Powstałą zalewą należy zalać mięso i przenieść je w chłodne miejsce
na 8 – 12 godzin. Następnie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem i wysmarować
pozostałą mieszanką przypraw. Wstawić mięso do naczynia do zapiekania i piec pod
przykryciem około 8 godzin w 100 stopniach. Po tym czasie zwiększyć temperaturę
do 150 stopni, zdjąć przykrywkę i piec kolejną godzinę. Wyjąć z piekarnika,
odstawić na 30 - 40 min i podzielić dwoma widelcami na włókna. Mięso jest tak
miękkie, że samo się odrywa. Nie sposób nie podjadać!
DOMOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW
·
1/2 szklanki ciepłej wody
·
1 szklanka ciepłego mleka
·
3/4 kostki świeżych drożdży
·
1 łyżka cukru
·
3 łyżki masła
·
1 łyżeczka soli
·
1 jajko
·
Sezam lub mak do obsypania bułek
·
1/2 kg mąki + 1- 2 łyżki do obsypania
·
1 łyżka oliwy
Wodę i mleko wlać do dużej misy.
Dodać drożdże i cukier i wymieszać. Następnie mąkę, sól i roztopione masło.
Wszystko dokładnie wymieszać i przez 7-8 minut wyrabiać elastyczne ciasto,
podsypując w miarę potrzeby mąką. Jeżeli ciasto będzie kleić się do ręki można
posmarować ją oliwą. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto
powinno podwoić objętość.
Ciasto podzielić na 6 równych
części i uformować płaskie placki o wielkości dłoni, odstawić na 40 min do
napuszenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem lub makiem.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni
piekarnika i piec około 20 – 25 min, aż bułki będą rumiane.
PESTO Z PIETRUSZKI, ORZECHÓW WŁOSKICH I OLEJU RZEPAKOWEGO
·
4 garście natki pietruszki (tylko listki)
·
1 garstka obranych orzechów włoskich
·
1 garstka ziaren słonecznika
·
1/3 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na
zimno
·
Szczypta soli
·
Szczypta pieprzu
·
2 ząbki czosnku
Składniki na Pesto wrzucić do
misy blendera i zmielić na gładką masę.
BOROWIKI W ŚMIETANIE
· 4 średniej wielkości borowiki
· 1 ząbek czosnku
· 1 łyżka masła
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 2 łyżki natki pietruszki
· Odrobina soku z cytryny
· 1/3 szklanki śmietanki kremówki
· Sól, pieprz do smaku
Borowiki wyczyścić bardzo
delikatnie nożykiem i pociąć na plasterki. Patelnię delikatnie rozgrzać, dodać
masło i oliwę, a następnie pokrojone grzyby. Posypać solą, pieprzem, posiekaną
natką i czosnkiem i dusić kilka chwil, a następnie wlać śmietankę, sok z
cytryny i doprowadzić do wrzenia. Śmietanka i grzyby utworzą gęsty sos.
SOS MUSZTARDOWO-MAJONEZOWY
·
6 łyżeczek majonezu
·
3 łyżeczki musztardy francuskiej
ANATOMIA BURGERA
1. Bułka
posmarowana łyżka pietruszkowego pesto
2. Duża
porcja szarpanej wieprzowiny
3. Plaster
czerwonej cebuli, kilka plasterków korniszonów
4. 2
łyżki borowików w śmietanie
5. Bułka
posmarowana sosem majonezowo-musztardowym
Świetny pomysł z tą szarpaną wołowiną, nie pomyślałam, żeby podawać ją w ten sposób, a wygląda równie efektownie!
OdpowiedzUsuńThis sounds lovely. Going to give this a go. thanks for sharing this recipe.
OdpowiedzUsuńSimon
Taki burger napewno lepszy i smaczniejszy w porównaniu z restauracjami szybkiej obsługi;)
OdpowiedzUsuńMożna się najeść takim burgerem;)
OdpowiedzUsuńNo wygląda apetycznie i soczyście.
OdpowiedzUsuńpyszne dania i super przepisy
OdpowiedzUsuńbardzo lubie tu zaglądać
OdpowiedzUsuńwarto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !
OdpowiedzUsuńС сумкой которой пользуются женщины всё сложно. Для нее на первое место становиться то, как глядится атрибут. Дама принимает решение вбухать некоторое время, чтобы втянуться к новой для себя вещи в гардеробе, но при этом произвести первое впечатление на друзей. В сумочке женщины можно отыскать документы, безделушки, сладости, освежитель для полости рта. Каталог иногда намного больше, всё упираеться от параметра избранного аксессуара. В гардеробчике леди параллельно несколько сумок разных форм, расцветок и стилей. Для похода на работу или учёбу леди выбирает большую сумочку или сумку-портфель, для собрания с родственниками утрам. Занимательно, что даме иногда дарят клатч. Атрибуты дива выбирает сама, а если есть потребность, то демонстрирует коллегам то, что она предпочитает в атрибуте желаемого подарка. Сюрпризы и спонтанные приобретения здесь будут ненужны. Покупка инной вещи – это ответственное дело, но безумно увлекательное. Поэтому осуществляйте это часто тут сумка стоит !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńBurger wygląda smakowicie. Muszę koniecznie przetestować ten przepis!
OdpowiedzUsuńZjadł bym :)
OdpowiedzUsuńInspirujące wpisy, polecę znajomej żeby tu zajrzała
OdpowiedzUsuńciekawy blog, w końcu coś co mnie interesuje będę tu częściej zaglądać
OdpowiedzUsuńTakie syte burgerki to ja poproszę :D
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń