W tym przepisie aromatyczny sos z wina, masła i czosnku aż prosi się, żeby zamoczyć w nim kawałki świeżego pieczywa. Polecam!
Składniki:
250 gramów krewetek vannamei*
papryczka chilli (u mnie całe świeże peperroni)
3 - 4 ząbki czosnku
4 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
pół pęczka natki pietruszki
5 - 6 łyżek białego wytrawnego wina
1/2 cytryny
sól morska do smaku
*są już oczyszczone.
do podania: bagietka lub inne pieczywo
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić, np. przelewając letnią wodą na sitku, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i odłożyć na talerz.Czosnek, pietruszkę i chilli drobno posiekać. Na patelni roztopić połowę masła i 2 łyżki oliwy, dodać chilli oraz czosnek, kilkanaście sekund podgrzewać. Następnie wrzucić osuszone krewetki i dokładnie minutę smażyć z jednej strony (nie mogą na siebie zachodzić).
Dodać wino i przez chwilę odparowywać, następnie przekręcić krewetki na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Przez kolejne pół minuty podsmażać grzbiety krewetek. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło i oliwę, posypać solą morską, pietruszką i dobrze wymieszać. Podawać od razu z chrupiącą bagietką.
PS. Takie śniadanie zaserwowałam koleżance pewnego sobotniego poranka.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.
OdpowiedzUsuń