Cześć!
Ostatnio najczęściej lubię proste ciasta i zwyczajne placki. Chlebek bananowy i ciasto marchewkowe przygotowuję zdecydowanie najczęściej. Dziś postanowiłam przygotować ciasto jabłkowe, które jest bardzo wilgotne i delikatne, a sposób jego przygotowania niewiele różni się od powyżej wymieniowych. Mascarpone jest delikatnie słodkie i bardzo kremowe, więc nie potrzebuje dosładzania, ale jeśli akurat nie mamy go pod ręką można wykorzystać serek kanapkowy, np. Bieluch, i dodać do niego odrobinę cukru pudru. Najlepiej wykorzystać kwaśne szarlotkowe jabłka, np. renety. Można też dodać pokruszone orzechy włoskie, ale nie jest to konieczne.
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka (osobno żółtka i białka)
szczypta soli
1 czubata łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu mielonego
3 średnie jabłka (jeśli bardzo soczyste trzeba odcisnąć odrobinę sok)
3 średnie jabłka (jeśli bardzo soczyste trzeba odcisnąć odrobinę sok)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru (opcjonalnie)
200 gram mascarpone
Przygotowanie:
Żółtka ubić na puszystą, białą masę z cukrem. Powoli, cienką stróżką wlać olej. Dodać przesianą mąkę i sodę i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać starte jabłka i cynamon. Na koniec ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać z ciastem. Przelać całość do wyłożonej papierem tortownicy i piec około 45-50 min w 170 stopniach. Studzić w piekarniku, a później na kratce - jeśli od razu wyciągniemy ciasto z gorącego piekarnika może opaść. Przed podaniem smarować serkiem i obsypać cynamonem.
świetne i bardzo proste, zrobię je jeszcze w tym tygodniu, bo mam mnóstwo jabłek! Powiedz tylko ile ich dodałaś (nie zauważyłam w składnikach)? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki za refleks, faktycznie zapomniałam o najważniejszym składniku! Jest proste i pyszne, polecam
UsuńPozdrawiam,
Paulina
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńIdealne na podwieczorek, fajny ten frosting z mascarpone :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio często robię takie ciacha właśnie na bazie marchewki albo orzechów. Może i kolejne zrobię z jabłkami, musi być super wilgotne :))
OdpowiedzUsuń