Oglądając
ostatnio Kuchnię TV (tak w domu mam telewizor i jest super), podpatrzyłam nowy
sposób na przygotowanie ciasta do tarty. Dotąd zagniatałam je na stolnicy i
wyklepywałam nic formę. Muszę przyznać, że nigdy nie udało mi się zrobić
idealnego ciasta, zawsze gdzieś było cieńsze a gdzieś grubsze. Chociaż
uwielbiam tarty i często je przygotowuje ciasto doprowadza mnie do szaleństwa.
Szybko przeniosłam sposób do mojej kuchni i raczej nie wrócę do dawnego. Ciasto
idealnie się rozprowadza i nie trzeba się przy nim wcale trudzić. Kruche ciasto
idealnie komponuje się ze słonym oscypkiem, cebulą i pomidorkami i tarta jest
pyszna zarówno na ciepło i zimno. Gdy
tylko uda mi się kupić świeże oscypki przygotowuję to danie jeszcze raz.
Świetnie wyglądałoby na imprezie.
Składniki:
Ciasto:
1/2
kostki masła
1 szklanka mąki
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
1 szklanka mąki
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
12
plasterków oscypka
1 średnia czerwona cebula
10-12 pomidorków
200 ml kwaśnej śmietany 12%
3 jajka
1/2 natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu
szczypta soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 średnia czerwona cebula
10-12 pomidorków
200 ml kwaśnej śmietany 12%
3 jajka
1/2 natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu
szczypta soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki na ciasto muszą być zimne – najlepiej włożyć je do lodówki na 30 min.
Następnie wrzucić wszystko do malaksera i miksować 3 min. Później uformować
kulę i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min – u mnie ciasto leżało całą noc,
bo o nim zapomniałam ;) Następnie rozwałkować ciasto wałkiem, aby było większe
niż forma do tarty. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, następnie położyć
ciasto i zrobić w nim dziurki widelce. Piec około 15 min na złoty kolor w
temperaturze 200 stopni (nie mniejszej) bo masło się wytopi zamiast zostać w
środku. W czasie gdy ciasto będzie się piec, pokroić składniki i wymieszać
zalewę (śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę i posiekaną pietruszką). Składniki
wyłożyć na ciasto, zalać zalewą i piec w piekarniku około 10 -15 min, aż się
zetnie. Po tym czasie potrzymać w gorącym piekarniku jeszcze 5 min. Podzielić
na porcję i zajadać!
Smacznego!
Świetne połączenie składników i wyszła bardzo ładna tarta. Mam nadzieję, że jak ją zrobię to też będę chwalić, że jest smaczna, Krys
OdpowiedzUsuńszkoda ze nie przepadam za oscypkiem ...
OdpowiedzUsuńpycha)
OdpowiedzUsuń