Składniki:
2 szklanki mleka
1 kg mąki
4 żółtka
kostka drożdży
4 łyżki margaryny
10 łyżek cukru
szczypta soli
cukier wanilinowy
owoce: maliny, jabłka, śliwki -w dowolnej kombinacji lub pojedynczo
Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzać na gazie, rozpuścić drożdże i cukier,dodać sól. Wymieszać dokładnie z mąką. Dodać rozbełtane jajka i wyrabiać. Na koniec dodać rozpuszczoną w rondlu margarynę i dość długo wyrabiać (ok.5-7 min). Uwaga, ciasto może być dość tępe, ale nie wolno się zniechęcać ;) Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(np. pod grzejnik) na około 30min. W tym czasie 4 podłużne formy do babki lub 1 prostokątną formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i posypać owocami, ewentualnie kruszonką. Piec ok.60 min w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku.
Smacznego!
Idealna drożdżówka do kawy. Super przepis.
OdpowiedzUsuń