środa, 29 maja 2013

Buritto - wersja ulepszona


Tak, wiem, na blogu jest już przepis na burrito. Od czasu jego opublikowania jednak parę rzeczy się zmieniło w naszym przepisie. Ten post należy traktować jako uzupełnienie wcześniejszego:)

Generalnie sam sposób przyrządzenia farszu do burrito, oprócz tego, że do smażenia dajemy jeszcze szczyptę kuminu i łyżeczkę wędzonej papryki, nie zmienił się. Ważnym dodatkiem jednak stała się salsa, na którą przepis znajdziecie TU i bez której nie wyobrażam sobie już tego dania. Oprócz tego dodaję jeszcze marynowane ostre papryczki i kwaśną śmietanę (albo jogurt grecki), do której dodaję sok z cytryny i trochę startej skórki.


Oczywiście, Wy możecie dodać do burrito wiele innych rzeczy, ja ostatnio miałam w lodówce kawałek paprykowej kiełbasy i też świetnie wkomponował się w resztę smaków. Poniżej znajdziecie film, który nauczy Was łatwo i efektownie zwijać placki tortilli:)



Jeżeli podobał się Wam przepis i macie ochotę na więcej, pamiętajcie, żeby polubić Zbieram Liście na Facebooku:)

wtorek, 28 maja 2013

Najlepsza salsa z pieczonych warzyw


Ostatnio oszaleliśmy na punkcie salsy. Przygotowujemy ją przynajmniej 2 razy w tygodniu. Czasem robimy ją ze świeżych warzyw, a czasem, tak jak ostatnio, z pieczonych. Obie wersje są super i bardzo ożywiają mięsne potrawy, takie jak np. burrito.


Składniki:
2 duże, mięsiste pomidory
1 mała czerwona cebula
1/2 papryki
1 ząbek czosnku
1 duża papryczka chilli
kilka listków pietruszki
kilka kropel Tabasco
kilka kropel sosu Worcestershire
kilka kropel soku z cytryny
sól
cukier

Przygotowanie:
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy pomidory, cebulę, paprykę i chilli. Po kilkunastu minutach sprawdzamy, jak się mają. Jeżeli skórka zaczyna schodzić z pomidorów to znak, że już są gotowe i możemy je wyjąć. W czasie gdy warzywa stygną, bardzo drobno siekamy czosnek i pietruszkę. Paprykę, chilli, cebulę i pomidory obieramy ze skórki, siekamy. Wszystko mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą, Tabasco, Worcestershire, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowe!
Salsa jest najlepsza, gdy trochę poleży, więc warto przygotować ją kilka godzin wcześniej:)

Jeżeli podobał się Wam przepis i macie ochotę na więcej, pamiętajcie, żeby polubić Zbieram Liście na Facebooku:)
Hola Mexico 3

niedziela, 26 maja 2013

Zielone pesto z rukoli i bazylii - pomysł na szybki obiad


Dzień dobry! Witam wszystkich bardzo serdecznie w niedzielne popołudnie. Przepis czeka już od połowy zeszłego tygodnia, ale nie miałam czasu, żeby go Wam wcześniej pokazać. Uwielbiam każdy rodzaj pesto, odkąd dowiedziałam się, że ten aromatyczny sos przygotowuje się w bardzo prosty sposób, kombinuję na wszystkie sposoby. Świetnie nadaje się do makaronu, faszerowania mięsa, kanapek i pizzy. Dzisiaj podaję idealne proporcje na zielone pesto. Można do niego dodać dowolne dodatki: upieczonego kurczaka, ser feta, pestki dyni, suszone pomidory czy pomidorki koktajlowe, aby za każdym razem smakowało nieco inaczej ;)


Składniki:
1/2 szklanki opłukanej i wysuszonej rukoli
1/2 szklanki liści bazylii
1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
3-4 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 suszony pomidor
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski blendera lub malaksera i zmiksować aż utworzą gładką masę. Można dodać większą porcję oliwy. Pesto można trzymać kilka dni w lodowce jeśli zaleje się je w słoiczku centymetrową warstwą oleju.

Smacznego!


środa, 22 maja 2013

Piersi kurczaka z suszonymi pomidorami i camembertem

Cześć. Dziś bardzo prosty przepis na szybki obiad. Mimo, że pierś z kurczaka to nie jest moje ulubione mięso na świecie, to w tej formie mi smakowały. Poza tym połączenie suszonych pomidorów i camemberta nie może być złe

Składniki:

2 średnie piersi kurczaka
4 suszone pomidory w zalewie
1/2 krążka camemberta (około 50 gram)
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów)

Przygotowanie:

Piersi przeciąć wzdłuż, aby utworzyć kieszonkę. Pomidory posiekać bardzo drobno i dodać ser pleśniowy- ja wszystko robiłam za jednym zamachem na desce do krojenia, na koniec dodać dużo pieprzu. Piersi wypełnić pomidorowym farszem i z obu stron natrzeć mocno solą i pieprzem oraz posmarować oliwą, żeby zamknąć pory mięsa. Następnie przełożyć je do rękawa do pieczenia i szczelnie zawinąć. Piec w 180 stopniach około 25 min, na ostatnie 5-7 min rozciąć worek, aby się zrumieniło.

Do tego kurczaka pasuje lekka sałatka z rukoli, pomidorów i smażonej cukinii.


Smacznego!
 Kilka wspomnień zeszłego tygodnia:


Weekend w domu i mrożona kawa na tarasie! Kocham leniwe poranki...


Czasem moja praca wygląda tak i czuję się wtedy bardzo dorosła i odpowiedzialna.


Całe szczęście chwilę później mogę znów być sobą i spacerować godzinami bez celu po Krakowie. I spotkać takiego cudownego kogutka!


I zrobić zakupy na kolejnym, pięknym targu (Plan Nowy).


I pouczyć się trudnej sztuki jazdy na rolkach. Na razie mam za sobą 1 bolesny upadek, ale niedługo będę osiągać zawrotne prędkości i wykonywać różne akrobacje.


Zdecydowanie najlepszy obiad zeszłego tygodnia: polędwiczki wieprzowe, pyszna pomidorowa salsa i kompot z karmelizowanego rabarbaru. Om nom nom;)

środa, 15 maja 2013

Sałatka z cukinią, pieczarkami i ziemniakami - szybki i lekki obiad


Dzisiaj ekspresowy przepis na ekspresowy obiad, bo na zewnątrz jest tak pięknie, że nie wytrzymam dłużej zamknięta w 4 ścianach! Lubię takie resztkowe sałatki, moim zdaniem mają same zalety. Nie dość, że czyszczą lodówkę z zalegających w niej składników, to często tworzą niezapomniane kompozycje, do których ma się ochotę wracać. I są szybkie;)

 Składniki (dla dwóch osób):

3 jajka ugotowane na twardo
2 ugotowane młode ziemniaki
1 mała cukinia
10-15 małych pieczarek
10 pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
garść mrożonego groszku (opcjonalnie)
koperek lub szczypiorek do posypania
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy umyte pieczarki i delikatnie solimy. Smażymy chwilę, aby się puściły wodę i pozostały jędrne, następnie dodajemy pokrojoną na półplastry cukinię i rozdrobniony czosnek, smażymy aż cukinia będzie mieć złoty kolor. Dodajemy pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki i mrożony groszek. Całość chwilę podsmażamy, aż ziemniaki i groszek będą ciepłe. Na koniec dodajemy do smaku sól i świeżo mielony pieprz i przekładamy na talerze. Dodajemy pokrojone na ćwiartki jajka, pomidorki i czerwoną cebulę, posypujemy zieleniną. Można zetrzeć trochę parmezanu lub polać oliwą z oliwek. Gotowe ;)


Smacznego!

Jakie macie plany na ten słoneczny dzień?

wtorek, 14 maja 2013

Szparagi z jajkiem sadzonym i sosem holenderskim (najlepszy sposób na szparagi)

Śniadania w niedzielę są wyjątkowe. Wreszcie jest dużo czasu i można nie spiesząc się wyczarować w kuchni coś wspaniałego. Jestem początkującą amatorką szparagów, więc szukam jak najprostszych sposobów aby dokładnie poznać ich smak. Podobno sos holenderski idealnie uwypukla ich smak. Moim zdaniem to wspaniałe i pyszne śniadanie. Warto poświęcić trochę niedzielnego poranka, aby się nim porozkoszować. Przy dobrej organizacji pracy przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15-20 min;)
Co najczęściej jecie w niedziele?

niedziela, 12 maja 2013

Risotto ze szparagami i parmezanem + tydzień w zdjęciach

Szparagi to moje odkrycie roku. Jadłam je po raz pierwszy na pizzy, a później bardzo rozpoczęłam sama przygodę z tym zielonym warzywem. Na pierwszy ogień risotto, które ostatnio jest moim ukochanym daniem. Wykorzystałam przepis z Kwestii Smaku- jak zawsze niezawodny. Przepis co prawda jest dość pracochłonny, ale warto poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie takiego obiadu.
W Krakowie pogoda jest średnia, ale mimo wszystko zdecyduje się na spacer. Może uda mi się wyciągnąć kogoś na piknik?


sobota, 11 maja 2013

Ulubione ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami

Sezon na truskawki dopiero się zaczyna, ale rabarbaru mamy pod dostatkiem. Cudownie, bo uwielbiam rabarbar w ciastach i deserach, niekoniecznie na surowo ;) Truskawki i rabarbar to mój ulubiony słodko-kwaśny duet. Do tego delikatne, puszyste ciasto i jestem w niebie. Jeśli nie macie planów na niedzielne ciasto, zdecydowanie polecam wypróbować.

środa, 8 maja 2013

Najlepsze cytrynowe ciasto z oliwą z oliwek i maślanką


Cześć! Mam nadzieję, że dzisiejszy dzień będzie słoneczny i nie będzie burzy. Kiepsko znoszę ostatnio skoki ciśnienia i wypijam przemysłowe ilości kawy, co pewnie nie jest zbyt zdrowe. Dziś mam dla Was przepis na idealne cytrynowe ciasto, które jest puszyste, wilgotne i bardzo cytrynowe! Przepis jest tak dobry, że absolutnie nie chciałabym nic w nim zmieniać. Wszystkie smaki idealnie się komponują, a poza tym wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec. Nawet 5-latki poradzą sobie z takim zadaniem. Skorzystałam z przepisu Beatrice.

wtorek, 7 maja 2013

Gulasz wołowy


Lubię wołowinę. To bardzo smaczne i zdrowe mięso, więc szkoda, że tak mało jej jemy. Statystyczny Polak w ciągu roku zjada jej około 2 kilogramów, podczas gdy średnia dla krajów Unii jest około 5 razy wyższa. Niestety, wołowina w naszym kraju nie należy do tanich mięs. Poza tym, w Polsce nie ma tradycji hodowli ras mięsnych, więc to, co trafia do sklepów nie zawsze jest pierwszej jakości.
Warto jednak od czasu do czasu pozwolić sobie na krowie szaleństwo i zrobić np. taki gulasz z czerwonym winem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...