piątek, 26 października 2012

Burger z sarniny z grillowaną papryką i limburgerem

Składniki:
600 gram mięsa mielonego z sarny
4 ciabatty
1 czerwona papryka
1 cebula
roszponka, rukola lub inna sałata
kilka suszonych pomidorów
1/2 opakowania sera limburger
4 oliwki
4 patyki do szaszłyków
tabasco
ketchup
sól
pieprz

Przygotowanie:
Paprykę pokroić na paski, cebulę na krążki, delikatnie posolić i grillować, aż będą miękkie i delikatnie słodkawe i odłożyć. Mięso dokładnie wymieszać z solą, świeżo zmielonym pieprzem i tabasco. Uformować 4 burgery (dokładnie uklepać) i położyć na mocno rozgrzanym grillu (nasz grill jest dwustronny, więc cały proces obróbki termicznej trwał bardzo krótko, około 5 minut). Gdy mięso będzie gotowe (jasnobrązowe z ciemniejszymi paskami od rusztu) możemy się zabierać za najprzyjemniejszą po jedzeniu czynność, czyli układanie. Na sam dół ciabatta, następnie ketchup i kilka kropel tabasco, później burger, ser, grillowana papryka i cebula, suszone pomidory i druga część bułki. Teraz całość należy przebić patykiem do szaszłyków z oliwka i voilla, pyszny burger gotowy ;D

Bardzo kochamy burgery, a love krove (po recenzję kliknij tu) to dla nas niewyczerpana źródło kulinarnych inspiracji. Od ostatniego posta wypróbowaliśmy już wszystkie pozycje z karty i mamy nowych faworytów. Dzisiejszy burger jest bardzo pyszny, słodka papryka idealnie komponuje się ostrym tabasco i słonym limburgerem, suszone pomidory świetnie uzupełniają smakową kompozycję. Dzięki takiej ilości składników burger ma spore rozmiary, które mogą powodować problemy ze zrobieniem kęsa, ale zbrodnią pozostanie używanie sztućców! Burgerem trzeba pobrudzić buzię i nakapać sosem na spodnie, wtedy smakuje najlepiej!

Kulinarne inspiracje i nagrody

wtorek, 16 października 2012

Sałatka z granatem i lazurem


Składniki:

garść umytej sałaty (może być roszponka, lodowa lub masłowa)
opakowanie sera lazur
1 średniej wielkości pomidor
1 średniej wielkości granat
zielenina do posypania
ziarna słonecznika (opcjonalnie)

na sos:
sok z 1/3 cytryny
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka musztardy


Tej lekkiej sałatki nie trzeba długo polecać fanom lazura, który świetnie komponuje się ze słodkim granatem. Klasyczny dressing dodaje wyrazistego smaku sałacie. Przepis nie należy do gatunku tych skomplikowanych, przygotowanie zajmuję chwilkę, ale po takim kolorowym śniadaniu łatwiej zmierzyć się z chłodami jesieni ;) Tak więc polecam wykorzystać jeszcze polskie pomidory, świeżą sałatę i zafundować sobie taką bombę witaminową!

środa, 10 października 2012

Chili con carne z porterem i cynamonem

 
Składniki

½ kg mięsa mielonego (my mieliśmy z dzika<3)
2 małe cebule
1 papryka
2 puszki pomidorów
1 puszka fasoli
1 mała puszka kukurydzy
4 ząbki czosnku
0,33 l portera
2 suszone chili
½ łyżeczki pasty chili
1/3 łyżeczki cynamonu
1 liść laurowy
kilka kropel sosu tabasco
pół pęczka pietruszki
oliwa
4 plasterki sera topionego
sól, cukier


 
Przygotowanie

Cebulę kroimy na plastry i podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso i szczyptę soli. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, dusimy przez chwilę i wlewamy małą butelkę portera (0,33 l) i dodajemy suszone papryczki. Po wyparowaniu piwa dorzucamy pomidory, szczyptę cukru, sól, liść laurowy, cynamon i pastę chilli, a po chwili czosnek. Kiedy wszystko zgęstnieje wrzucamy serek topiony, posiekaną pietruszkę i podajemy. Chilli con carne powinno być dość ostre, więc na talerzu doprawiamy jeszcze sosem tabasco. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej i bardzo ciężko się mu oprzeć!



Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i tex-mex. Wikipedia podaje, że pierwszy spisany przepis pochodzi z 1519 roku. Od tamtej pory powstało wiele różnych modyfikacji, w tym (o, zgrozo!) wegetariańskie chili. Próbowaliśmy już wcześniej kilka różnych przepisów, ale ten wydaje się być najciekawszy. Cynamon i ciemne piwo sprawiają, że cała potrawa ma ciekawy, lekko egzotyczny smak.

Kulinarne inspiracje i nagrody

poniedziałek, 8 października 2012

Krem z pomidorów i cukinii z pastą chilli i mozzarellą



Składniki
4 duże mięsiste pomidory
1 mała cukinia
1 marchewka
1 kulka mozzarelli
5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
2 szklanki bulionu
1 łyżeczka pasty chilli
1/2 pęczka pietruszki
garść kiełków
łyżka oliwy
Przygotowanie
Pomidory obieramy ze skórki i siekamy, cukinię, cebulę i marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry. Marchew gotujemy do miękkości w bulionie, pozostałe warzywa podsmażamy na łyżce oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek. Gdy będą już gotowe wszystko miksujemy i podgrzewamy dalej dodając łyżeczkę pasty chilli oraz poszarpaną na kawałki mozzarellę. Zupę podajemy przybraną kiełkami i posiekaną pietruszką.  Voilà!
Do zupy można dodać makaron, albo jeść tak ja my – z pieczywem skropionym oliwą. Zupa jest idealna na jesienną pogodę, ponieważ świetnie rozgrzewa. Trzeba tylko uważać na pastę chilli. Nasza wyglądała niepozornie, ale była bardzo ostra!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...