czwartek, 18 listopada 2010

Owsiane ciasteczka.

Składniki:
szklanka płatków owsianych
szklanka mąki
szklanka otrąb pszennych
szklanka rodzynek
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1 jajko
szklanka soku jabłkowego
1/4 szklanki oleju

Przygotowanie:
Płatki owsiane, mąkę, otręby pszenne, rodzynki, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać razem. Jajko zmiksować z sokiem jabłkowym i olejem. Wlać tę masę do suchych produktów i dokładnie wymieszać. Z masy uformować łyżką niewielkie płaskie placuszki i wykładać je na wysłaną papierem do pieczenia blachę. Piec ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

To przepis podstawowy - nasze ciasteczka zamiast rodzynek miały w sobie suszone morele, śliwki, orzechy włoskie i słonecznik, czyli wszystko, co znalazłyśmy w kuchennej szafce w temacie bakalii i owoców.
頂きます !



Pancakes


Składniki:
2 filiżanki mąki
2 filiżanki maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki cukru
2 jaja
2 łyżki oleju
szczypta soli
opcjonalnie cukier waniliowy

Przygotowanie:
Żółtka jaj ubić z maślanką i olejem; suche składniki wymieszać, połączyć z masą z żółtek, maślanki i oleju; w osobnej misce ubić pianę z białek, po czym delikatnie wymieszać ją z ciastem; smażyć bez tłuszczu - najlepiej na teflonowej patelni, ale zwykła też działa; podawać na ciepło z miodem, konfiturą lub (dla zboczeńców) z kremem czekoladowym marki Kriss.

jó étvágyat!


środa, 17 listopada 2010

Zupa cebulowa


Składniki:
litr bulionu 
4 cebule
sól, pieprz do smaku, ale im więcej, tym lepiej
łyżka masła do podsmażenia cebuli
tarty ser żółty do posypania
grzanki

Przygotowanie:
cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle, wystudzić i zmiksować, dodać do gotującego się bulionu, przyprawić; zupa najlepiej smakuje, kiedy jest bardzo gorąca, posypana grzankami, startym serem i opcjonalnie pietruszką; proste i baaardzo rozgrzewające, idealne na zimę;

прия́тного аппети́та!

wtorek, 9 listopada 2010

Brownies z koreańską nutą.

*"you melt like chocolate candy, czyli Minho-Brownies*
2 gorzkie czekolady dobrej jakości
200 gram cukru (niecała szklanka)
2/3 kostki masła
3 jajka
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie zmielone w młynku orzechy włoskie

Jajka dokładnie ubić z cukrem do powstania jednolitej masy, połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia; w międzyczasie stopić w rondelku czekolady i masło; kiedy czekolada ostygnie dodać ją do zrobionej wcześniej masy, wymieszać z orzechami;
gotowe ciasto wylać do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą,
piec około 15 minut, ciasto powinno być miękkie w środku, a bardzo łatwo można je wysuszyć, zwłaszcza gdy dysponuje się piekarnikiem z PRL-u typu "Ada".

맛있게 드세요!


niedziela, 7 listopada 2010

Jabłkowa Tarta.

Jabłkowa Tarta, co grzechu jest warta.

ciasto:
szklanka mąki
pół kostki masła
2 żółtka jaj i 1 białko
2 łyżki mleka
szczypta soli
łyżka cukru pudru
wierzch tarty:
4 duże jabłka
pół słoika powideł śliwkowych
odrobina cukru i cynamonu do posypania jabłek

ciasto zagnieść, przełożyć do formy wysmarowanej margaryną, zapiekać około 10 minut;
na zapieczone ciasto wyłożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem, posmarować powidłami;
piec przez kolejne 10 minut;

Dobar Tek!



Pomarańczowy twarożek




jedna pomarańcza
250 gram sera białego
4  łyżki mleka
2 łyżki otrąb smakowych
cukier, cynamon do smaku

ze wszystkich składników zrobić twarożek (pomarańczę należy pociąć na drobne kawałki, dokładnie usunąć białą skórkę, bo staje w gardle - szczególnie niebezpieczne dla dzieci i zwierząt!) 
Najlepiej smakuje na grzankach lub w naleśnikach


Banany w cieście naleśnikowym


5 dużych bananów
1 jajko
pół filiżanki mleka
mąka
olej do smażenia

jajko, mleko i mąkę wymieszać do jednolitej konsystencji, ciasto ma być gęste, aby dokładnie oblepiało banany (pokrojone w duże kawałki);
smażyć na złoto na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju;
opcjonalnie można gotowe bananki polać roztopioną czekoladą mleczną; 

Bon Apetit!

Makaron z brokułami


 jeden brokuł
pół czerwonej papryki
pół zwykłej cebuli
3 plasterki szynki
jedna kulka mozzarelli
masło do smażenia
makaron, pół paczki (na zdjęciu razowe świderki)

ugotować brokuły na półtwardo; paprykę, cebulę i szynkę podsmażyć na łyżce masła, dodać pokrojone brokuły i mozzarellę; w międzyczasie ugotować makaron;
wszystkie składniki wymieszać i zajadać ze smakiem;

Guten Appetit!

czwartek, 4 listopada 2010

Bezimienna bagietka.

bagietka 
serek wiejski 200g
kilka plastrów salami lub szynki
szczypiorek
trochę papryki pokrojonej w kostkę

Serek wymieszać ze szczypiorkiem i papryką, posolić i popieprzyć. Bagietkę ponacinać głęboko i włożyć plasterki salami. Każde nacięcie wypełnić łyżka serka wiejskiego. Ciasno zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w piekarniku 15 minut.  

Enjoy the Meal!




środa, 3 listopada 2010

Tosty francuskie

1 jajko
7 łyżek mleka
4 kromki chleba
olej do smażenia
szczypta soli

Idealne dla ludzi, których czas goni, a mają ochotę na coś pysznego!
Podawać z cukrem lub dżemem lub nutellą lub owocami.
 
 Dobrou Chuť!

Łososiowe ruloniki


Czyli sushi dla ubogich!
łosoś wędzony
serek twarożkowy z ziołami
Plasterki łososia smarować serkiem i zawijać w ruloniki.

God Appetitt!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...